Annons

Kunskaperna varierar bland deltagarna i ny jazzkurs

Någon har spelat sitt instrument i hela sitt liv, medan en annan inte kan läsa noter och en tredje vill ta tillfället i akt och prova på ett helt nytt instrument. Kunskaperna varierade bland deltagarna när jazzfestivalen i Hällevik tillsammans med ABF för första gången ordnade en jazzkurs för besökarna.
Bromölla • Publicerad 7 augusti 2009
Kiki Desplat är en av lärarna när en kurs i tradjazz nu arrangeras för första gången under festivalen i Hällevik. Bild: Tommy Svensson
Kiki Desplat är en av lärarna när en kurs i tradjazz nu arrangeras för första gången under festivalen i Hällevik. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Kunskaperna varierar blande deltagarna i jazzkursen som leds av bland annat musikern Paul Bocciolone Strandberg. Bild: Tommy Svensson
Kunskaperna varierar blande deltagarna i jazzkursen som leds av bland annat musikern Paul Bocciolone Strandberg. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Povel Sörbris från Malmö deltog i kursen med sin banjo. Bild:Tommy Svensson
Povel Sörbris från Malmö deltog i kursen med sin banjo. Bild:Tommy SvenssonFoto: 

Tonerna från blåsinstrument som stäms i ett av klassrummen på Hälleviks skola hörs långt ut på gatan. Tolv stycken är de som under festivalen passar på att hitta inspiration, utöka sin repetoar och samtidigt få hjälp att lära sig hur musikerna som spelar under festivalen faktiskt gör.

När gruppen ska spela en låt tillsammans för första gången och en man säger han inte kan läsa noterna som satts upp blir målet med kursen tydligt.

Annons

– Kör på örat. Det får låta hur det vill. Det kan bara bli bättre senare, säger läraren Paul Bocciolone Strandberg som tycker att det viktigaste med kursen är att ha roligt eftersom den är så kort.

Tillsammans med musikern Kiki Desplat håller han i kursen som kommer att avslutas i kväll med en konsert i festivaltältet. Han har varit med och spelat i olika band sedan festivalens start och undervisar i vanliga fall bland annat på Jazzinstitutet i Malmö.

– Kursen är en bra idé som det har pratats om sedan festivalen startade. Meningen är att deltagarna framförallt ska få insikter. Det är fantastiskt att kunna spela musik med sin egen kropp som man gör med blåsinstrument. Tyvärr är vi bara några glada få som kommit på det. Liksom här på kursen är det mest män i medelåldern som spelar. Det är dålig återväxt. De unga har tyvärr inte tålamodet att lära sig.

Ronny Fransson, från Karlskrona, har aldrig spelat jazz tidigare.

– Jag spelar traditionell kyrkomusik i vanliga fall men vill prova på jazzen som gör en glad och uppmuntrad, säger han.

Mats Henning som är i Hällevik för första gången är orolig för hur hans ovana läppar kommer att må efter att han spelat kornett i två dagar.

– Jag spelade i ett tradjazzband på 70-talet men har sedan aldrig riktigt kommit igång med att spela kornett igen. Nu tänkte jag att jag skulle ta upp det igen och anmälde mig, säger han.

Jenny Persson044-185683jenny. Persson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons