Annons

Lågmäld matjätte öppnar i dag

Idag öppnar Lidl butik i Bromölla och på tio andra orter i landet. Inför öppnandet har representanter för företaget varit mycket återhållsamma med information kring etableringen.
Bromölla • Publicerad 25 september 2003

När Kristianstadsbladet igår sökte representanter för den tyska matvarujätten Lidl meddelade Joakim Cassel, en av de ansvariga för butiken i Bromölla, att företaget inte svarar på några frågor inför öppnandet. Christina Kristiansson, sekreterare på Lidl i Sverige, konstaterar att återhållsamheten när det gäller information tillhör livsmedelskedjans företagskultur.

– Vi går inte ut med någon information inför etableringar. Det är en del av vår företagspolicy, säger hon. Matvarujätten har 5000 butiker runtom i Europa. Idag öppnar de förstra svenska butikerna i Bromölla, Bålsta, Enköping, Hallsberg, Kristinehamn, Köping, Löddeköpinge, Skara, Skene, Skövde och Åstorp.

Annons

Kedjan har sitt svenska varulager i Halmstad och lagret har varit i bruk sedan i maj i år. Anställningsförhållandena där karakteriseras av att en stor andel av personalen jobbar deltid. Lagerarbetarna är anslutna till Handels och alla anställda, utom arbetsledarna, jobbar 62,5 procent av heltidstjänst. – Det är väldigt ovanligt på lager att ha deltidsanställningar och det har framkommit synpunkter på detta. Jag har informerat företaget att de anställda förmodlingen kommer att sluta om de hittar ett heltidsjobb någon annanstans, säger Lars Jönsson, ombudsman för Handels avdelning 3 i Halmstad.

Han menar att många accepterar att arbeta deltid, trots att de i själva verket vill jobba heltid, på grund av att de har begränsade valmöjligheter. De som är nya på arbetsmarknaden eller de som saknar jobb kan ställas mot valet att jobba deltid eller att inte jobba alls. Lars Jönsson tror att skälet till att Lidl anställer personal på deltid är att företaget vill kunna öka kapaciteten snabbt om etableringen av butikerna möts av en stor efterfrågan hos de svenska konsumenterna.

Anita Brenne är ombudsman på Handels avdelning 17 i Karlstad. Hennes avdelning organiserar anställda på Lidls butik i Kristinehamn, som öppnar idag, och i likhet med personalen på lagret i Halmstad jobbar alla anställda, utom arbetsledarna, deltid till 62,5 procent av en heltidstjänst.

– Vi inom Handels tycker att det ska vara en rättighet att kunna jobba heltid. Det ska inte vara så att man tvingas in i ett deltidsarbete, säger Anita Brenne.

Hon menar att arbetsgivarna inom kvinnodominerade yrken, till exempel inom handel och service, ofta erbjuder anställningar med låg sysselsättningsgrad. Det förekommer, anser hon, eftersom kvinnor av tradition kombinerar yrkesverksamhet med att sköta hemmet och barnen och att männen av tradition i större utsträckning jobbar heltid.

– Detta är en stor jämställdhetsfråga och jag hoppas att vi ska kunna bryta det här mönstret någon gång, säger Anita Brenne.

Jerker Hagman

0456-29000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons