Annons

Larssons Mekaniska invigdes

”Det var en gång en liten pojke...” så började Gösta Larsson sagan om hur Larssons Mekaniska kom till Bromölla. Igår invigdes företaget av Christer Adelsbo.
Bromölla • Publicerad 4 december 2002
Tre generationer. Gösta, Jörgen och Jacob Larsson var alla med när Christer Adelsbo klippte det blågula bandet. Jacob Larsson bjöd tillsammans med brodern Isak Larsson, och Daniel Nilsson de över 100 gästerna på motocrossuppvisning. Senare på kvällen fortsatte festligheterna på konstmuseet i Kristianstad. Bild: Willy alm
Tre generationer. Gösta, Jörgen och Jacob Larsson var alla med när Christer Adelsbo klippte det blågula bandet. Jacob Larsson bjöd tillsammans med brodern Isak Larsson, och Daniel Nilsson de över 100 gästerna på motocrossuppvisning. Senare på kvällen fortsatte festligheterna på konstmuseet i Kristianstad. Bild: Willy almFoto: 

Gösta Larsson var med när det begav sig. Det var han som en gång grundade G Larssons Mekaniska i Barum.

Men historien börjar tidigare än så, det blev alla varse som bevittnade den högtidliga invigningen i lokalerna söder om E 22 igår.

Annons

Den lilla pojken var Gösta Larssons far, Erik Larsson, som redan som barn intresserade sig för stärkelsetillverkning. Intresset fördes vidare ner i generationer och idag står Gösta med sonen Jörgen Larsson – nuvarande vd – på ett lastbilsflak med blågult band för att inviga den helt nya fabriken i Bromölla. – Att öppna en ny byggnad eller fabrik är alltid en historisk händelse, säger Gösta Larsson.

Han ger också en gedigen historisk bakgrund (se Fakta Viktiga årtal) som Bromöllas riksdagsledamot Christer Adelsbo (s) senare fyller på.

– Jag och Bromölla kommun vill önska all lycka och välgång och hoppas att den nya verkstaden ska betyda ännu ett språng framåt, sa han och tittade sig om efter saxen att klippa band med.

Men se, den fanns inte. Men problemet löstes snabbt när ännu en generation kom in i lokalen – Jörgen Larssons son Jacob på motocrosscykel och med sax i handen.

Så kunde Larssons Mekaniska invigas på riktigt, efter sex års väntan, och glädjen var stor i verkstadslokalen. Turerna har varit många runt Larssons. När man bestämde sig för att lokalerna i Barum var för trånga och ville bygga ut sa det stopp. Grannar överklagade bygglov gång på gång, men det var faktiskt först när Bromölla kommun steg in och sa ”kom hit” som man kunde sätta planerna i verket.

–  Vi behövde verkligen de här lokalerna. Den gamla verkstaden var mindre än kontoret är idag, säger Jörgen Larsson nöjd.

Förnöjelsen var stor under invigningen.

– Det är just den här storleken på företag vi behöver i Bromölla idag, sa till exempel en nöjd Åke Hammarstedt, (s) Bromöllas kommunalråd, till Kristianstadsbladet.

Han hoppas att Larssons Mekaniskas flytt ska visa andra företag att Bromölla är en bra kommun att etablera sig i.

Eva Emmelin

Annons

0456-23293

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons