Annons

Målarnas historia berättas i Näsum

Resultatet av arbetet och tillvarons villkor för tre generationers målarmästare i Näsum i över hundra år. Det är ämnet för en pågående utställning på Humletorkan.
Bromölla • Publicerad 10 juli 2003
Hjördis Molin har lånat ut sin moraklocka till utställningen. Klockan dekorerades senast av hennes far, Anton Pettersson, på 1930talet.Bilder: Per Rosenqvist
Hjördis Molin har lånat ut sin moraklocka till utställningen. Klockan dekorerades senast av hennes far, Anton Pettersson, på 1930talet.Bilder: Per RosenqvistFoto: 
Kistan dekorerades av Anders Wilhelm Pettersson. Kistans nuvarande ägare har berättat om föremålets historia och vem det tillhörde från början.
Kistan dekorerades av Anders Wilhelm Pettersson. Kistans nuvarande ägare har berättat om föremålets historia och vem det tillhörde från början.Foto: 

Hjördis Molin, född i Näsum och bosatt i Jämshög, har mycket att berätta om målarnas tillvaro i Sverige under 1800- och 1900-talen. Hennes far, farfar, farfars far och flera andra släktingar var målarmästare i Näsum.

I ett projekt, som genomförts av museet i Kristianstad, har hon varit museipersonalen behjälplig med att ta reda på var resultatet av hennes släktingars arbete finns och i trakterna runt Näsum är det många hem som rymmer möbler och andra bruksföremål som målats och dekorerats av tre generationer målare med namnet Pettersson. %?? ^?lins farfars far, Andreas Wilhelm Pettersson, föddes i Karlshamn i början av 1800-talet. Han började som lärling inom yrket och blev med tiden målarmästare. Via Jämshög hamnade han i Näsum och försörjde sig genom att måla byggnader, möbler och tavlor samt genom att snida och snickra i trä.

Annons

Barnen gick i faderns fotspår och Hjördis Molins farfar, Anders Wilhelm Pettersson, bodde i Klagstorp och var verksam som målarmästare. Hans favoritfärg var allmogeblå.

Hjördis Molins far, Anton Pettersson, drev målerifirma Västanå och han byggde upp en målarverkstad där. En av hans specialiteter var att arbeta med bladguld och han ansvarade bland annat för att bättra på förgyllningen av korset på kyrkan i Näsum flera gånger. Projektet med att leta reda på resultatet av målarsläkten Petterssons arbete inleddes 1985. Efter många års uppehåll återupptogs det igen i slutet av 1990-talet. Personalen från museet i Kristianstad fann många möbler och andra föremål av de tre generationernas målarmästare i hus och gårdar i trakterna runt Näsum.

Näsumsmålarnas liv och arbete ska ligga till grund för en bok som kommer ut någon gång i sommar eller i höst. Redan nu kan dock Näsumsbor eller besökare på orten ta del av målarnas historia. Regionmuseet i Kristianstad och kulturnämnden i Bromölla har i samarbete åstadkommit utställningen ”Pricka, måla, kreta” på Humletorkan. Utställningen invigdes i slutet av juni och kommer att pågå till och med den 10 augusti. I utställningen ingår flera föremål som näsumsmålarna skapat, bland annat tavlor och möbler. I utställningen ingår även redskap, arbetskläder och skisser.

Jerker Hagman

0456-290 00

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons