Annons

Målarsläkten har blivit bok

Målarsläkten Pettersson har i tre generationer präglat möbelmåleriet i nordöstra Skåne. Nu har Inga Kindblom gett ut en bok om släkten.
Bromölla • Publicerad 16 januari 2004
Anton Pettersson var med om att måla kyrkan i Näsum tre gånger. Hans kunskaper inom bladguld kom här till användning.
Anton Pettersson var med om att måla kyrkan i Näsum tre gånger. Hans kunskaper inom bladguld kom här till användning.Foto: 
Inga Kindblom, Alfhild Nicklasson och Hjördis Molin beundrar en klocka med motiv av tulpaner. Det är typiskt för den nord-östra delen av Skåne. BILDER: Lasse Ottosson
Inga Kindblom, Alfhild Nicklasson och Hjördis Molin beundrar en klocka med motiv av tulpaner. Det är typiskt för den nord-östra delen av Skåne. BILDER: Lasse OttossonFoto: 
Detta skäkteträ finns hemma hos Hjöris Molin i Jämshög. Hon är dotter till Anton Pettersson som ingick i släktens tredje generatio med målare.
Detta skäkteträ finns hemma hos Hjöris Molin i Jämshög. Hon är dotter till Anton Pettersson som ingick i släktens tredje generatio med målare.Foto: 
När Hjördis var ung fick hon en kista av sin pappa. Årtalet på kistan stämmer inte, något som inte är ovanligt från den här tiden.
När Hjördis var ung fick hon en kista av sin pappa. Årtalet på kistan stämmer inte, något som inte är ovanligt från den här tiden.Foto: 

1985 hittade Inga Kindblom en pärm på Regionmuseet i Kristianstad där hon då jobbade. Pärmen visade sig innehålla inventeringsblanketter med ett 80-tal föremål målade av en A W Pettersson från trakterna kring bland annat Näsum och Vånga. Men vad hans förnamn var och vem han var fanns det ingen information om.

– Jag blev direkt intresserad och började släktforska för att ta reda på mer om honom. Efter ett par veckors arbete kom jag fram till att han hette Andreas Wilhelm Pettersson, säger Inga.

Annons

Hon tog sedan kontakt med Alfhild Nicklasson som var med och genomförde inventeringen av målningarna och dessutom är barnbarns barn till Andreas Wilhelm Pettersson. Tillsammans med storasystern Hjördis Molin har hon hjälpt Inga med arbetet som nu alltså lett fram till boken Näsumsmålarna.

– Från början hade jag tänkt skriva en rapport på ett par sidor. Men det flöt bara på och till sist satt jag där med en hel bok, säger Inga.

I samarbete med Regionmuseet i Kristianstad trycktes boken som nu kommer att finnas tillgänglig på ett flertal museer runt om i nordöstra Skåne och i Blekinge.

– Efter så här många års arbete känns det lite som att släppa ifrån sig ett barn, säger Inga.

Men hon vet redan vad hon ska ta itu med framöver.

– Många av männen i släkten hade väldigt intressanta fruar. Framförallt levde Andreas hustru Märtha de Witt ett mycket intressant liv. Men någon bok blir det nog inte om henne, säger Inga. I boken Näsumsmålarna skildrar hon de tre generationerna Pettersson, från Andreas Wilhelm till Alfhild och Hjördis pappa Anton.

Anton Pettersson har bland annat varit med och målat om Näsum kyrka vid tre tillfällen.

– Han var mycket duktig på bladguld vilket han hade användning av när han målade om kyrkan, säger Hjördis.

Fortfarande finns det personer inom släkten som fört målartraditionen vidare. Men varken Alfhild eller Hjördis har valt att arbete som målare.

– Eftersom vi var flickor var det aldrig aktuellt. Men vi har hjälpt honom väldigt mycket under vår uppväxt, säger Hjördis.

Annons

Bland annat fick de hjälpa till med att tapetsera, och Hjördis har själv tapetserat om villan i Jämshög där hon bor tillsammans med maken Lars.

I huset har de flera möbler som är målade av släkten Pettersson. Bland annat en kista som Hjördis fått av sin pappa, Anton. På kistan står årtalet 1831, men så gammal är den inte.

– Många av möblerna som målades om på den här tiden saknade årtal. Men man ansåg att det skulle finnas, så många gjorde därför helt enkelt så att de satte dit ett årtal som de tyckte passade. Det gör att många årtal inte stämmer, säger Hjördis.

Så om du har en möbel där hemma med ett årtal på, är det möjligt att det inte stämmer. Och kanske är det någon i målarsläkten Pettersson som målat den.

Carl Johan Bjäreborn

044-18 55 00

carl-johan.bjareborn

@kristianstadsbladet.se

JÄMSHÖG
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons