Annons

Många vill bli biblioteksassistent i Bromölla - 116 sökande

Bromölla kommun är på jakt efter en ny biblioteksassistent till verksamheten på huvudbiblioteket i centrala Bromölla. Gensvaret på halvtidstjänsten har varit mycket bra med 116 ansökningar i brevlådan.
Bromölla • Publicerad 7 juli 2008

Måndagen den 30 juni var det deadline för den som vill vara med och konkurrera om halvtidstjänsten som biblioteksassistent i Bromölla.

Kommunens biblioteks-kultur-och turistchef, Mia Persson Fröjd, berättar för Kristianstadsbladet att den geografiska spridningen på de sökande sträcker sig över hela Sverige.

Annons

- Vi har sökande från både Kiruna och Luleå som vill ha den här tjänsten.

- Ja, vi har till och med en person som bor i Norge i den stora högen av ansökningar, berättar Mia Persson Fröjd. För ett par år sedan hade Bromölla en nästan identisk tjänst utlyst. Den gången fick man in mellan 80 och 90 ansökningar.

Hur kan det då komma sig att en halvtidstjänst i Bromölla får ett sådant här stort intresse från hela landet?

- Ja, du. Bromölla är väldigt attraktivt. Alla vill jobba här, säger Mia Persson Fröjd och skrattar.

Hon tillägger sedan att en av den största anledningarna är att arbetsmarknaden för personer med utbildning inom biblioteksväsendet är mycket hård och kärv.

- Av våra 116 sökande är det 17 stycken som har utbildning till bibliotekarie. När de inte får en sådan tjänst söker de istället tjänster som till exempel biblioteksassistent. En annan bidragande orsak till det stora intresset är att arbetsförmedlingen har gjort det tuffare för de personer som är inskrivna som arbetssökande.

Vill man ha rätt till exempelvis a-kassa måste man söka de jobb man blir anvisad, oavsett var i Sverige man bor.

- Det här är också något som märks i vår hög med ansökningar, säger Mia Persson Fröjd.

Noterbart i övrigt är att åldern på de sökande varierar från 20-25-årsåldern upp till 60 år. Ansökningshögen innehåller också betydligt fler kvinnor än män, berättar Mia Persson Fröjd vidare.

Hur många av de sökande kommer att kallas till en anställningsintervju?

- Det blir ungefär fem-sex stycken personer. Sedan hoppas vi att tjänsten ska kunna tillsättas i början av september.

Markus Danielsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons