Annons

Matglada män vid spisen

Bromölla • Publicerad 4 april 2001
Förbereder förrätt. Från vänster Anders Blom, Per Stjärna, Lars Holmqvist och Stig-Bertil Weise ser till att förrätten blir klar i tid.
Förbereder förrätt. Från vänster Anders Blom, Per Stjärna, Lars Holmqvist och Stig-Bertil Weise ser till att förrätten blir klar i tid.Foto: 

Under tio onsdagskvällar har de 20 männen gått på matlagningskurs i Komvux regi.

–Det är väl för att se om frugan gör rätt där hemma, skämtar Stig-Bertil Weise medan han skrapar ur avokadoköttet till förrätten.

Annons

–Det händer ju att man lagar mat, men inte så ofta. När barnen var små blev det mest klyftpotatis och Stinas kyckling...

Men nu har han gått kursen, och under tio tillfällen fått lära sig vissa genvägar i köket.

–Jag har lärt mig att det är viktigt att följa receptet, säger Kurt Petersson.

–I allmänhet slarvar man en del, tar för lättvindigt på recepten. Men följer man dem ordentligt blir det bra.

Hemma gör han sällan mat.

–Det är som i alla hem; jag grillar på sommaren. Jag vet inte hur det kunnat bli så, säger han fundersamt.

Normalt har kursen hållits i hemkunskapssalarna på Dalaskolan. Men till examensmiddagen som de skämtsamt kallar den, har de fått låna in sig i köket hos hotell Iföhus.

I matsalen dukas det för fullt, eftersom de respektive denna fredagskväll ska bjudas på middag. Männen ska stoltsera med vad de lärt sig.

–Matlagningen har ju ökat en hel del bland karlar. Förr var det nästan bara kvinnor i köken, som tur är har intresset ökat. Idag verkar det som om de bästa kockarna är män, säger Uno Pallade.

Att televisionen har hjälpt till att öka intresset är otvivelaktigt.

Annons

–Nu är det snart matlagningsprogram i varenda kanal, det känns nästan som om det gått till överdrift. Men visst har det medverkat till att fler män vill laga mat, säger kocken Steven Brorsson.

Esko Niemelä är en av männen som fuskat i köket tidigare, men vill ha mer kunskaper.

–Jag tittar ofta på matlagningsprogrammen, gärna när de gör mer avancerade rätter. Det är vad jag själv vill göra, lite mer komplicerad matlagning. Vi gjorde kåldolmar i soppa en gång, det var rätt speciellt.

Och den här kvällen drar Esko och kamraten Gunnar Rausfäldt nytta av storkökets fördelar när de smörar Hasselbackspotatisen. Istället för att pensla var och en av de hundratals potäter som går åt, doppas de raskt i stålkaret med smält smör.

Allt för att en dryg timma senare serveras inför ett hänfört sällskap tillsammans med stekt älgkött och svart vinbärssås.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons