Annons

Musikprojekt vidareutvecklas

UCO letar sig ut utanför Sveriges gränser. I januari medverkar solister från Tyskland och kanske kan orkestern utvecklas till ett EU-projekt i framtiden.
Bromölla • Publicerad 27 december 2002

I april i år spelade United Chamber Orchestra, UCO, offentligt för allra första gången. 35 ungdomar från Skåne och Blekinge framträdde på Humlescenen i Bromölla. Ungdomar och barn från Karlskrona i Blekinge, Tomelilla i sydöstra Skåne, och Bromölla deltog i konserten. Tanken är att barnen ska få möjlighet att känna sig som en del i en stor orkester. – Det blev ett mycket lyckat projekt. Det var meningen att vi skulle framträda på olika ställen, men Humlescenen är så pass bra att vi återkommer dit, säger Silvia Hevlund som är musikpedagog och violinlärare på Musikskolan i Bromölla. I mitten av januari nästa år är det dags för de klassiskt skolade musikanterna att samlas igen. Denna gång har projektet utökats från att involvera Skåne och Blekinge. Nu har man vänt sig utomlands och medverkar gör två solister från Tyskland. Enligt Silvia Hevlund kan detta mycket väl bara vara första steget föra att göra samarbetet och projektet än större. – Jag hoppas på att det ska kunna innehålla ett tredje land och kanske utvecklas till ett EU-projekt, säger Silvia Hevlund. Nu går det inte att plocka en solist här och en solist där för att sedan sätta samman en orkester. De måste fungera ihop och där har barnens musiklärare en viktig roll. Allra bäst vore det om man tog in en hel blåsensemble från ett och samma ställe. Den 12 januari ska UCO ge en konsert på Humlescenen i Bromölla. Grunderna finns i den klassiska musiken, men det kommer även att bli en hel del folkvisa, Beatles och en del Duke Ellington. – Det har blivit en fast punkt i Bromölla. Vi får hjälp från Bromölla kommun, Humlescenen är en bra lokal och där finns en bra dirigent, säger Silvia Hevlund. I orkestern medverkar barn från femte klass och upp till tredje året på gymnasiet. Förra gången leddes orkestern av lärare, men denna gång är det en riktigt dirigent, Patrik Dahlbom, som har befälet. Nytt att för denna gång är även att man lagt in andra moment än musik i föreställningen. Bland annat kommer Elvis Vendel, som gjorde succé vid Hela humlan sjunger, att medverka. Musikanterna samlas på lördagen då man börjar med att stämma instrumenten. Därefter är det repetition och åter repetition som gäller innan det är dags att framträda. Roger Bing 0456-29 000 roger.bing@kristianstadsbladet.se

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons