Annons

Ny brand i Sölvesborg

Under natten till onsdagen var det dags för ännu en brand i Sölvesborgs kommun. Den här gången brann en trävilla i Ysane ner till grunden i vad som rubriceras som en mordbrand. Nu stiger känslan av oro och rädsla bland lokalbefolkningen.
Bromölla • Publicerad 30 juli 2008
Villan i Ysane brann ner till grunden vid branden. BILD RONNIE SMITH
Villan i Ysane brann ner till grunden vid branden. BILD RONNIE SMITHFoto: 

Det är en solig julimorgon som nalkas i Ysane en bit utanför centrala Sölvesborg.

Bil efter bil passerar den lilla västblekingska orten på sin väg antingen öster eller västerut på E22:an.

Annons

Men skenet bedrar. Idyllen i Ysane med omnejd är inte vad den ser ut att vara.

Inte det minsta.

På den tomt på Norremarksvägen där det en gång låg en stor, gul trävilla håller räddningstjänstens manskap på att återhämta sig. Brandmännen är slitna efter flera timmars hård kamp mot den brand som sedermera slukade hela den gula villan. Branden är bara en av många som har blossat upp i Sölvesborgs kommun sedan mitten av juni månad. Flertalet av bränderna har konstaterats vara anlagda när polisen har gjort sina undersökningar.

Var branden i villan i Ysane anlagd?

– Det får polisen svara på, säger Magnus Kärvhag, stf räddningschef på Räddningstjänsten i västra Blekinge.

Magnus Kärvhag säger också att såväl hans manskap som allmänheten påverkas mer och mer för varje ny brand som blossar upp.

– Ja, så är det ju. Det börjar ju närma sig tiotalet bränder nu så det är klart att det är jobbigt, fortsätter han.

Eftersläckningsarbetet vid villan i Ysane drog till sig uppmärksamhet från allmänheten under de timmar det pågick. Kristianstadsbladet pratade exempelvis med en man som bor en bit ifrån den nerbrunna villan. Mannen berättar att han såg flammorna från branden från sitt fönster vid midnatt i tisdags kväll.

– Det är klart att man är orolig när det brinner hela tiden. Man är ju helt chanslös mot sånt här eftersom man inte kan bevaka sin egendom dygnet runt, säger mannen innan han lämnar platsen på sin cykel. Magnus Kärvhag vill uppmana allmänheten att hålla ögon och öron öppna.

– Håll ihop och hjälp varandra i grannsamverkan och dylikt. Det är det enda rådet jag kan ge, säger han.

Annons

Från polisens sida säger man att branden i Ysane är rubricerad som mordbrand. Man efterlyser även fler tips från allmänheten.

– De två kvinnorna som larmade är hörda men fler iaktagelser från platsen söks. Vi behöver information om någon känd eller okänd person synts till och om något fordon rört sig i närheten, säger Tommy Eriksson vid Blekingepolisens utredning/jour i ett pressmeddelande.

Tommy Eriksson tillägger att polisen även är intresserad av liknande information angående de tidigare bränderna. Enligt pressmeddelandet ser polisen allvarligt på de många bränderna. I nuläget kan man dock varken konstatera eller utesluta om det finns ett samband mellan de olika händelserna. Ingen människa har hittills kommit till skada i sommarens serie av bränder i Sölvesborgs kommun. Villan i Ysane användes i huvudsak till loppmarknader och auktioner.

Markus Danielsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons