Annons

Ny utställning hade premiär

Sommarens temautställning på Tians gård i Bromölla, med titeln "Huvudsaken", har nu visats under ett första tillfälle. Nästa möjlighet att se den blir i augusti.
Bromölla • Publicerad 8 juli 2008
Britt Nöbbelin visade ett exempel på hur en sorgehatt kunde se ut.
Britt Nöbbelin visade ett exempel på hur en sorgehatt kunde se ut.Foto: 
En klockhatt från 1920-talet är den äldsta modellen.
En klockhatt från 1920-talet är den äldsta modellen.Foto: 
Premiär. Rita Bengtsson och Myrna Paulsson besökte utställningen. Britt Nöbbelin har valt ut föremålen. Bilder: Sandra Henningsson
Premiär. Rita Bengtsson och Myrna Paulsson besökte utställningen. Britt Nöbbelin har valt ut föremålen. Bilder: Sandra HenningssonFoto: 
Audrey Hepburns rollfigur i filmen "Prinsessa på vift" inspirerade till ett eget mode på 50-talet.
Audrey Hepburns rollfigur i filmen "Prinsessa på vift" inspirerade till ett eget mode på 50-talet.Foto: 

Huvudbonader är temat i den nya utställningen på Tians gård och genom de olika modellerna av hattar och mössor skildras klassamhället, modets växlingar och hattmakeriets historia. Den första visningen var under söndagen.

- Vi uppfattade att det var uppskattat. Det kom mycket folk och de hade gott om tid att sitta och fika och diskutera, säger Britt Nöbbelin från Ivetofta Hembygdsförening.

Annons

Föremålen är hämtade ur föreningens samlingar eller lånade. En klockhatt från 1920-talet är den äldsta modellen som visas. Hattmakeriets historia från medeltiden och framåt ingår också i utställningen.

Kungligheter och filmstjärnor har inspirerat till modets växlingar. Tidigare i historien framgick det av huvudbonaden vilken samhällsklass bäraren tillhörde. Alla yrkeskategorier hade sina egna särskilda modeller av hattar eller mössor.

- Ungdomar av i dag har kepsen bak och fram men bak och framvänd skärmmössa har man haft långt tillbaka i tiden så det är inget nytt påhitt. Mjölnare, hamnarbetare och alla som skulle bära någonting på ryggen vände skärmmössan för att skydda nacken. Det är väl det ungdomarna har tagit efter fast de bär ingenting, skrattar Britt Nöbbelin.

Nästa möjlighet att se "Huvudsaken, (Hattar och Mössor)" blir när Ivetofta Hembygdsförening har hantverks- och skördedag på Tians gård den 30 augusti.

Jerker Hagman

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons