Annons

Nya regler för skyttar efter klagomål på buller

Bromölla • Publicerad 20 januari 2004

Kan pistolskott räknas som buller? Ja, om det kommer från en skjutbana och om det hela tiden upprepas. För en tid sedan klagade privatpersoner till kommunen, om störande buller från Bromölla skjutbana. Bromölla skytteförening och Bromölla Svartkrut & Pistolklubb såg då båda till att beräkningar på bullret gjordes. Dessutom har den senare klubben gjort mätningar i Valje, vid Levrasjövägen och vid Dalaskolans parkering. Vid samtliga tillfällen håller man sig inom de riktlinjer som finns. Noterbart är att kommunen inte fått in några klagomål från de fastigheter som ligger närmst. Kommunen har ändå, efter samtal med de båda klubbarna, beslutat om ett antal regler som skytteklubbarna ska följa.

Skjutningarna på anläggningen ska samordnas för att begränsa det antal timmar som störande buller hörs. Korthållsskytte är tillåtet alla dagar mellan 10.00 och 20.00. Skjutning på långt håll med grövre kaliber begränsas till vissa dagar, bland annat får det inte förekomma på söndagar. Klubbarna får dock använda sex söndagar om året till tävlingar.

Annons

Inte heller får man skjuta på morgnar före klockan 10.00, undantaget lördagar då man får börja en timme tidigare. Efter klockan åtta på kvällen ska det vara tyst från skjutbanan.

Miljöchef Öjvind Hatt tycker att klubbarna gjort ett gediget arbete och att de är väl införstådda med den hänsyn som måste tas.

– Vi har inga skillnader i åsikt. Men det kan vara bra att fastställa reglerna så att alla vet vad som gäller.

Åsa Carlsson

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons