Nymölla Kvarn drar igång maskineriet på söndag

BROMÖLLA. Den skånska mölledagen kommer att hållas på söndag. För den som vill köpa äkta mjöl, få en sann känsla av nostalgi, eller är en äkta konstfantast, ges ett utmärkt tillfälle när Nymölla Kvarn drar igång sitt mäktiga maskineri.
Bromölla • Publicerad 5 juli 2002
Lasse Eriksson ställer ut sin musikinspirerade konst på Nymölla kvarn. Bild: TOMMY SVENSSON
Lasse Eriksson ställer ut sin musikinspirerade konst på Nymölla kvarn. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

På söndag kommer den Skånska Mölledagen att hållas. Ett evenemang som får ett trettiotal möllor runt om i Skåne att dra igång sina gamla kvarnar. Föreningen Skånska Möllor står bakom evenemanget där det bjuds på äkta mjöl och en sann nostalgitripp.

Efter kriget lades de flesta möllorna ned, elektriciteten och tekniken utvecklades och möllorna blev överflödiga.

Vissa har dock haft tur, de lever än idag. Eldsjälar har restaurerat och tagit sig an dem.

Nymölla kvarn är en av dem. I början av nittiotalet började Sven-Erik Bengtsson, som är ideellt verksam i Skräbeåns mölleförening tillsammans med ett fåtal andra eldsjälar ett stort restaureringsarbete. Ingvar Haglund var en av dem, idag är han fortfarande mycket aktiv för möllans fortbestånd. Under samma tidsperiod brann också den gamla möllan ned. Som tur var levde fortfarande den gamle mjölnaren som tidigare drivit kvarnen. Med hans hjälp kunde möllan återställas till sitt ursprungliga utseende.

Idag hålls kvarnen vid liv och producerar varje sommar mjöl till traktens boende och förbifarande.

Det görs rågmjöl, rågsikt, samsikt, vetemjöl, grahamsmjöl, durum och kli. Allt utan konserveringsmedel och askorbinsyra, som annars gör mjölet vitt.

– Det är just renheten i mjölet som gör det lite gulare än mjölet som kan köpas i affärerna, säger Lilian Bengtsson, ordförande i konstföreningen.

Sven-Erik Bengtsson instämmer, –  Ja, vi har bara rent mjöl i påsen, haha.

Under söndagen kommer den konstintresserade även att få sin stimulans genom konstnären och bildläraren Lasse Eriksson som ställer ut sina tavlor i Nymölla kvarn.

–  Jag tänkte att det kunde vara en rolig grej för alla damer som kommer hit. Det är ju mest karlar som är intresserade av möllor. Då skall ju damerna också ha sitt, säger Lilian Bengtsson. Lasse Erikssons konst är inspirerad av tonerna i jazz- och klassisk musik. Konsten är abstrakt och mörk, precis som den svenska sommaren, säger Lasse Eriksson och skrattar.

Häpnadsväckande och rolig är akvarellkonsten som ligger i inglasade kökslådor och som böjts på ett effektfullt sätt.

Det är främst akryl -och akvarelltavlor som kommer att visas under söndagen. En återkommande symbol i Lasse Erikssons konst är handen.

– Handen står för så mycket, den kan såväl vara öm som ond, positiv och negativ säger Lasse Eriksson.

Under söndagen kommer det även att ges tillfälle till enekorgsflätning, Tommy Nilsson kommer att demonstrera konsten. Det kommer även att finnas kaffeservering, och givetvis möjlighet att köpa mjöl, massor av mjöl. Både i Nymölla kvarn och i Sockerbrukskvarnen som ligger ett stenkast från Nymölla kvarn.

Nymölla kvarn och sockerbrukskvarnen kommer att vara öppna kl. 12- 17 på söndag.

ulrika.larsen

@kristianstadsbladet.se

Ett enkelt recept från Nymölla kvarn.

Nymöllas frallor ca 15 st

50 g gäst

1 tsk salt

2 msk sirap

4 msk olja

4 dl vatten

ca 13 dl Nymöllas vetemjöl

Låt bullarna jäsa 10 min på plåten.

Pensla med ägg och strö på vallmofrön

Gräddas i 250 grader i ca 10 min.

Av Ulrika Larsen 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.