Annons

Olycka upprör Bromöllabor

BROMÖLLA. Helgens olycka vid norra infarten till Bromölla där en lastbil körde ner skyddsräcket har upprört boende i trakten. – Enligt kommunen var det just där hästarna skulle gå, eftersom man inte får rida i tunneln, säger Åke Hallberg.
Bromölla • Publicerad 18 januari 2001

Han efterlyser en ändring av beslutet, så att hästägarna får lov att rida i den gång- och cykeltunnel som går under väg 116.

– Nu har räcket som skulle skydda hästarna från trafiken blivit nerkört. Det var bara tur att ingen red där just då, säger han och kräver en ändring av reglerna för att ryttarna ska kunna rida säkert. Men trafiknämndens ordförande Johnny Lundqvist står fast vid sin åsikt. Hästarna får inte rida i gångtunneln.

Annons

– Enligt trafiklagen är hästar att anse som motorfordon och ska framföras på höger sida av vägen, säger han.

Motorfordon eller inte, hästarna ska gå i vägrenen, menar Lundqvist och trafiknämnden.

– En sådan här olycka hade kunnat hända var som helst. Det var föraren som brustit i uppmärksamhet och därmed är orsak till olyckan, inte vägräcket eller vägen, säger han.

En ny diskussion om ridning i tunneln kommer inte att tas upp.

–Enligt svensk lag får man inte rida i sådana tunnlar, säger Johnny Lundqvist. – Dessutom finns det flera aspekter på det hela. Jag har till exempel cyklat på cykelvägar där hästarnas lämningar frusit och cyklister skadats för att de råkat köra på det.

Dessutom bär inte vägrenen på gång- och cykelvägar så tunga djur som hästar. Flera vägrenar har redan fördärvats runt om i kommunen, hävdar Johnny Lundqvist.

– Vi kan inte sätta oss över lagen. Det enda som skulle kunna vara acceptabelt är om Vägverket gjort tunneln så bred att man kunde haft en avskiljare mellan cyklister och hästar. Då hade det varit en annan sak. Johnny Lundqvist är förvisso oroad över hela trafiksituationen kring den norra infarten. I slutet av månaden ska representanter från Vägverket komma till Bromölla för att på plats se om något kan göras.

– Vi vill ha en svängfil för dem som kommer norrifrån och ska in till Bromölla. Men det tycker väl Vägverket är för dyrt.

Så än så länge får både ryttare och bilister se sig för extra noga på väg 116 vid norra infarten till Bromölla.

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons