Området för sanering har utvidgats

Området som ska saneras på Strandängen, där den planerade Storförskolan ska ligga, har utökats. Även den intilliggande gräsplanen berörs nu. Kostnaden kan bli uppåt 10 miljoner kronor.
Bromölla • Publicerad 13 augusti 2014
Plan 1 är grusplanen där storförskolan ska ligga. Även gräsplanen (2) ska saneras.
Plan 1 är grusplanen där storförskolan ska ligga. Även gräsplanen (2) ska saneras.Foto: Foto: Bromölla kommun

Placeringen av storförskolan är sedan tidigare bestämd till grusplanen på Strandängen. Tidigare i somras godkände även myndighetsnämnden den saneringsplan som lämnats in av kommunen.

I markundersökningen som utfördes av Tyréns kom de fram till att ”Omfattande åtgärder krävs”. Åtgärder som nu ser ut att kunna kosta kommunen flera miljoner kronor. I Tekniska enhetens tjänsteskrivelse nämns 10 miljoner kronor.

– Det ska ses som ett absolut max. Så mycket borde det inte behöva kosta. Vi håller på att pressa entreprenören, säger Bengt Olsson, teknisk chef.

Tekniska enheten föreslår att förvaltningen ska få i uppdrag att genomföra efterbehandling av bland annat grusplanen på Strandängens idrottsplatsområde. Men även området där gräsplan C är belägen ska saneras.

– Anledningen till att vi tar upp det på beslutsnivå är för att det ligger utanför Ivöstrandsområdet. Vi vet vad som finns där och ska det göras nu behöver vi ha ett politiskt beslut, säger Bengt Olsson.

Sanerar i Valje

Entreprenören Svevia AB som utfört arbetena på Ivöstrand arbetar just nu i Valje med saneringen av åkeritomten. De skulle enligt Bengt Olsson ha tid med ytterligare ett jobb i kommunen.

Egentligen behöver inte marken under gräsplan C saneras så länge den har samma användningsområde som nu. Men det finns risk för att eventuella föroreningar under planen börjar röra sig in mot de områden som redan är sanerade. Sanering ska ses som en försiktighetsåtgärd.

Om arbetet utförs under senhösten kan fotbollsplanen vara återställd lagom till vårsäsongen.

– Det vågar jag säga. Vi kan återställa där med färdigt gräs, säger Bengt Olsson.

När saneringsarbetet kan inledas är oklart men kommunens förhoppning är att själva bygget av förskolan ska påbörjas under våren 2015. Ärendet ska upp i kommunstyrelsen i september. Eftersom det handlar om pengar som ligger utanför budget tas beslut i kommunfullmäktige, även detta i september.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Joel Sannemalm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.