Annons

Privatisering oroar städare

Städföretag slåss om den kommunala städningen. Tanken är att de anställda inom städ ska gå över till det företag som får jobbet. Men många av de kommun-anställda lokalvårdarna är tveksamma till detta.
Bromölla • Publicerad 31 januari 2004

– Det har vi sagt från början, men kommunen har inte lyssnat på det. Vid det senaste mötet verkade det som om de förstod att vi menar allvar, säger Mary Håkansson, lokalvårdarnas gruppledare, Kommunals arbetsplatsombud och fullmäktigeledamot för socialdemokraterna och fortsätter:

– Nu ligger vi så nära och fortfarande säger folk hårdnackat nej.

Annons

Kommunens förslag och senare beslut att konkurrens-utsätta vissa verksamheter i Bromölla kommun var ett av de stora debattämnena under 2003. Personalen har känt oro, Kommunal har rasat och när frågan kom upp i kommunfullmäktige röstade flera socialdemokratiska ledamöter mot partiets linje.

En av de verksamheter som ska konkurrensutsättas är den kommunala städningen. En handfull anbud har kommit in. Dessa ska jämföras med vad det kostar att städa enligt den referenskalkyl som städ gjort.

– Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska ta ställning till hur man ska göra i mars, om städ ska drivas i egen regi eller läggas ut, säger Mary Håkansson.

Därefter tas beslut om vilka som ska städa kommunens lokaler framöver. En sak är dock klar redan nu. Många av de lokalvårdare som arbetar för kommunen i dag är ytterst tveksamma till att byta arbetsgivare om ett privat företag tar över.

– 35 till 40 av de 50 lokalvårdare som jobbar på städ har aviserat att de inte kommer att gå över om ett privat företag ska ta över städningen, säger Mary Håkansson. Osäkerheten inför framtiden är en orsak till detta. Hon påpekar att företaget kan ta över personalen för att sparka dem ett tag senare. Dessutom kan de som byter arbetsgivare inte garanteras samma sysselsättningsgrad som de har i dag.

– Förlorar man sedan jobbet räknas a-kassan efter den nya graden, säger Mary Håkansson.

Hon visar en artikel med rubriken "Rent – men städarna blir sjuka" som är med i tidningen Kommunalarbetaren. En text som handlar om städföretaget ISS som behandlar sina anställda på ett mindre drägligt sätt.

– Vi måste ta ställning till vad det är vi får. Sådan skit vill vi inte ha här. Det vill jag som politiker inte vara med att besluta om. Vägrar lokalvårdarna att byta arbetsgivare kommer Bromölla kommun att stå med ett antal personer som inte har någon egentlig arbetsuppgift. Då kan kommunen antingen hitta nya arbetsuppgifter till städarna eller säga upp dem. Mary Håkansson berättar att de som är under 40 år och har arbetat i 15 år samt de som är över 40 och har arbetat i 10 år enligt gällande avtal har tolv månaders uppsägning. 30 till 35 av de som inte kommer att gå över ingår i den gruppen.

– Det kommer att kosta kommunen miljoner. Det bästa vore att låta städ vara kvar i egen regi. Det kostar mindre för kommunen, konstaterar hon.

Roger Bing

Annons

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons