Annons

Reptilfynden har 90 miljoner år på nacken

Mosasaurier, det är fossiler som är så gamla att det inte ens växer mossa på dem. I fredags doktorerade Johan Lindgren på fynd han gjort i Näsum.
Bromölla • Publicerad 25 januari 2004
Filip Lindgren var med vid utgrävningarna och har en del 65 miljoner år gamla fynd hemma i villan i Bromölla.BildER: WILLYALM
Filip Lindgren var med vid utgrävningarna och har en del 65 miljoner år gamla fynd hemma i villan i Bromölla.BildER: WILLYALMFoto: 

En gång för länge sedan, faktiskt för si så där 80 miljoner år sedan, levde några konstiga djur i havet utanför Näsum. Det Medelhavsvarma havet täckte delar av det som är land i dag och de konstiga djuren, köttätande reptiler stora som dinosaurier, sökte sig dit för näringens skull. De levde där och de dog där. Det ska vi vara tacksamma för. Det gör Näsumskritan rik på fynd från de så kallade mosasaurierna, och det sätter Näsum i fokus i Johan Lindgrens doktorsavhandling som blev klar i fredags.

I tre år har han grävt i kritan vid Åsen. Han har hittat lämningar från inte mindre än åtta olika arter av mosasaurier.

Annons

– Johan har kunnat bevisa att det är samma arter som hittats i Nordamerika, förklarar Bromöllabon Filip Lindgren som var med vid utgrävningarna som amatör och som själv gjort några av fynden. Mosasaurierna kan bäst liknas med sagornas sjöormar, och var stora vattenlevande reptiler. Drömmen om att hitta ett helt skelett, var förstås stor när de båda Lindgrens började gräva.

– Den drömmen lever fortfarande, ler Filip Lindgren.

Hittills har man bara funnit enstaka skelettlämningar och några hundra tänder. Det kan bero på att havet var grunt utanför Näsum, med starka strömmar till följd. För att hitta ett helt skelett krävs det att det legat stilla på bottnen tills det täckts av slam. Som sedan stelnat och blivit till hårdare segment. Det skulle vara större chans att hitta ett helt skelett i Ignaberga, där man också grävt och fyndat.

– Men det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Filip Lindgren. Vad paleontolog Johan Lindgren gjort, är att han lyckats artbestämma de fossila fynden av mosasaurier. Han har på så sätt hittat flera arter som hittills varit okända i Sverige. I och med att flera av dem visat sig vara likartade eller identiska med arter man tidigare funnit i Nordamerika drar han slutsatsen att mosasaurierna, som var mellan tre och 13 meter långa, kunde färdas långa sträckor över öppet vatten.

Mosasaurierna var samtida med Tyrannosaurus Rex och försvann från jorden för så länge sedan att det är svårt att förstå. Resterna som Filip Lindgren har hemma i sitt hus kan vara ofattbara 65 miljoner år gamla.

– Johan har tillstånd att gräva mer och det finns ytterligare lite pengar i kassan, så kanske vi kan hitta mer fynd. Efter tre års grävande invid soptippen på Åsen, efter internationell uppmärksamhet och idogt forskande har alltså Johan Lindgren doktorerat på sina kunskaper och fynd från Näsum. Men han släpper inte mosasaurierna för det. Han upptäckte under sin forskning att de försvann helt under några hundratusen år, för att sedan komma tillbaka – och då med två nya arter – och leva i trakten i ytterligare sex miljoner år. Vilken forskare kan lägga en sådan upptäckt till handlingarna? Knappast Johan Lindgren, som sökt stipendium för vidare forskning.

Vad innebär detta för människorna runt Ivösjön? Inte så mycket kanske. Men vetskapen att det under fötterna kan finnas skelett från gigantiska vattenödlor kan få fantasin igång. Och kanske till och med stärka identiteten - Bromölla var uppenbarligen ett populärt tillhåll redan för 80 miljoner år sedan...

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

Annons

KRISTIANSTAD

Fakta Mosasaurier

Mosasaurien var en vasstandad, köttätande reptil som levde för 85 miljoner år sedan. Det var en marin ödla som levde under yngre kritperioden. Den dog ut för 65 miljoner år sedan, men har släktingar kvar i dag i form av varaner. Mosasaurien var mellan tre och 13 meter lång och jagade fisk, bläckfisk och fåglar. Den hade god syn och hörsel, en långsmal kropp med tillplattad svans och ett stort huvud. Kroppens form tyder på att de simmade med en slingrande rörelse och använde de förlängda fötterna som roder.

Ungefär 20 släkten av mosasaurier är kända, åtta av dem har alltså Johan Lindgren hittat vid Ivösjöns kant.

Arten har fått sitt namn efter det första fyndet i Holland vid floden Meuse.

Källa: Nationalencyklopedin och Johan Lindgren

NÄSUM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons