Annons

Sambos med förbehåll

Båda vill flytta ihop med varandra, men ändå vara ensamma ibland.
Bromölla • Publicerad 20 januari 2004
Henrik Hommerberger ska utreda huruvida Bromölla ska ha intima affärer med Sölvesborg eller ej.Bild: TOMMY SVENSSON
Henrik Hommerberger ska utreda huruvida Bromölla ska ha intima affärer med Sölvesborg eller ej.Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Hur det samboförhållandet ska fungera ska projektledaren Henrik Hommerberger skissa på.

Om alla samboförhållanden föregicks av så mycket planerande som det mellan Bromöllas och Sölvesborgs kommuner, skulle nog de flesta hålla. Livet ut. Under ett år ska nämligen förutsättningarna för ett samboskap kommunerna emellan utredas. De två i förhållandet vet redan att de trivs tillsammans, att de är ungefär lika stora till yta och innehåll, att de strävar åt samma håll och att de vill bli än mer intima med varandra.

Annons

Men frågan är om de kan komma överens i fler fall, och i en djupare mening, utan att behöva gå till altaret. I går var första dagen på jobbet för Sambos projektledare Henrik Hommerberger. Under året ska han utreda och analysera, rent av dissekera de båda kommunernas önskemål. Han ska hitta samverkansmöjligheter där det leder till ökad kvalitet, effektivitet och bättre ekonomi.

– Det behöver inte innebära att slå ihop förvaltningar utan kan handla om administrativa förändringar i exempelvis logistik och IT, säger Henrik Hommerberger.

Han är en van konsult, med en civilingenjörsutbildning i bakgrunden och ett nyvunnet intresse för organisation och verksamheter. Han har arbetat i Malmö stad och på Luftfartsverket med att liknande frågor som de har nu har framför sig.

– Jag ser det som en tuff utmaning, det är ett pionjärarbete i och med att vi har en länsgräns mellan kommunerna. Henrik Hommerberger är väl medveten om att det inte bara finns positiva förväntningar på samboskapet, han har redan sett ett klart motstånd på sina håll. Många är oroliga för sina jobb och det är ingen hemlighet att översynen ska leda till en mer kostnadseffektiv organisation.

– Jag tror att de stora besparingarna kan göras på annat håll, till exempel i administrativa arbetsredskap som ett enhetligt ekonomiskt system. Det kan ge bättre avtal. Men då infinner sig förstås frågan om vem som ska byta system. De första veckorna kommer han att ägna sig åt att lära känna kommunerna. Ett första förslag till samverkansområden kan komma att ligga klar om redan ett par månader. Sedan får man gå in mer på djupet.

– Det enda jag oroar mig för är om tiden ska räcka. Ett år är inte så lång tid för en så omvälvande genomgång.

Vad som sedan ska verkställas av det Hommerberger kommer fram till, är upp till de båda kommunernas styrande politiker att besluta om. Troligtvis bildas en samverkansgrupp med uppgift att verkställa samboskapet. Det är inte säkert att allt genomförs, Bromölla samarbetar också med kommunerna i Skåne Nordost.

– Bromölla och Sölvesborg verkar ändå känna stor samhörighet, trots att de är olika till struktur och i sitt arbetssätt.

Henrik Hommerberger har mer eller mindre redan gett samboskapet sin välsignelse. Men fortfarande återstår hans viktigaste uppgift: att föreslå vem som ska flytta in till vem och vems möbler som ska stå i vardagsrummet.

Åsa Carlsson

Annons

0456-29 000

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

Fakta

Namn: Henrik Hommerberger

Bor: Falsterbo, han kommer att veckopendla till Bromölla

Familj: frånskild med två barn, 15 och 12 år gamla

Aktuell: projektledare för det nya Samboprojektet mellan Bromölla och Sölvesborg

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons