Annons

Skinn säljer även på sommaren

nauktion ken skinnfåtölj fick en värmande päls efter en auktion i Bromölla. Ett stort parti pälsskinn ropades ut till fyndpriser. Att drapera sittmöbler var ett av skinnens flera funktioner.
Bromölla • Publicerad 11 augusti 2009
Den anonyme inroparen av den här grävlingspälsen tänkte pryda sitt golv med det.
Den anonyme inroparen av den här grävlingspälsen tänkte pryda sitt golv med det.Foto: 
Kanske något som kan killa fossingarna när de vilar på fotpallen en kulen dag.
Kanske något som kan killa fossingarna när de vilar på fotpallen en kulen dag.Foto: 
Kerstin och Hans-Erik Thorelli har stuga i Näsum, men vill ta med pälsskinnen hem till Holland.
Kerstin och Hans-Erik Thorelli har stuga i Näsum, men vill ta med pälsskinnen hem till Holland.Foto: 
Veronica Strand från Ronneby och skånske pojkvännen Robin Falck är båda gycklare. De var ute efter skinn att tillverka egna jongleringsbollar av. Bild: Lasse Ottosson
Veronica Strand från Ronneby och skånske pojkvännen Robin Falck är båda gycklare. De var ute efter skinn att tillverka egna jongleringsbollar av. Bild: Lasse OttossonFoto: 

Det var dödsboet från ett par som bland annat handlade med pälsskinn och tillverkade läderväskor som auktionerades ut. Och det gick fort. På en timme hanns det med runt 200 utrop.

Skinnen kom från många olika djur som hjort, rådjur, älg, grävling, får och get. Det var idel ofärgat naturskinn. Hudarna låg ihoprullade medan pälsskinnen hängde på rad över klädstänger.

Annons

Armin och Liane Koch från Hamburg turistade i Håkansryd och var ute efter andra pinaler när skinnen plötsligt lockade.

– Jag ville tillverka egna indianmockasiner som barn, men fick aldrig för mina föräldrar, för de tyckte det var för dyrt. Nu såg jag chansen att istället ge mina barn möjligheten att slöjda något i läder, säger Armin Koch. Flera av fyndarna visste inte riktigt vad de skulle ha sina skinn till. Priset 250 kronor för ett förstklassigt fårskinn som annars går på över 1 000 kronor gjorde att folk köpte på sig desto fler. "Jag kan väl alltid lägga dem på några av möblerna där hemma" hette det. En annan variant var att ropa in en mjukis till sitt sällskapsdjur.

– Jag har fyra katter hemma. Nu får de något skönt att ligga på, säger Björn Petersson från Valje.

Han var en av tre män som stod för fika- och korvförsäljningen. Majvi Skeppstedt från Vånga köpte två rullar hjortskinn som hon inte visste vad hon skulle göra med än.

– Ett par, trehundra kronor är inte mycket pengar. Då är det inte hela världen om det inte blir något av det. Men kanske kan det bli någon portmonnä eller skinnväst, vem vet, säger hon.

Ett av de mer originella användningsområdena för skinnfynden stod Veronica Strand från Ronneby för. Hon är gycklare och eldartist och ville ha skinn till att tillverka egna jongleringsbollar av.

– Då får man bollarna som man vill ha dem, säger hon.

Åsa Borglin

044- 18 55 00asa.borglin@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons