Annons

Skyltar ska guida i bruksorten Bromölla

Bromölla • Publicerad 13 december 2002
En av sju kulturhistoriska skyltar som placerats på utvalda platser i Bromölla. Denna ger kunskap om Tiansgården.Bild: WILLY ALM
En av sju kulturhistoriska skyltar som placerats på utvalda platser i Bromölla. Denna ger kunskap om Tiansgården.Bild: WILLY ALMFoto: 

Bromölla håller på att utrustas med kulturhistoriska informationsskyltar som ska ge turisten, skolbarnet och den ”vanlige” Bromöllabon djupare kunskap om brukssamhället Bromölla.

– Vi har koncentrerat oss på Bromölla som industri- och brukssamhälle, säger Lina Campbell.

Annons

Förebilden är länsstyrelsens skyltar som finns på 250 platser runt om i Skåne och länsstyrelsen har varit med och betalat projektet som kostar ungefär 70000 till 80000 kronor.

– För Bromölla beräknas kostnaden bli 25000 kronor, säger Lina Campbell.

Det är en arbetsgrupp bestående av henne, Sven Nord och Gunnar Österberg från Industrimuseet samt Sonja Wigren som har tagit fram skyltarna. När det gäller texterna tagits fram har man pratat med personer som på ett eller annat sätt har haft anknytning till objektet i fråga.

– Och det har varit mycket grävande i hembygdsföreningens årsböcker, säger Gunnar Österberg.

16 skyltar kommer det att bli totalt och trots att det fanns planer på fler anser Sven Nord att detta är en bit på väg.

– Jag tycker att det täcker upp ganska mycket av historien, säger han.

– Men visst finns det mer att göra, säger Lina Campbell och nämner skolorna i Bromölla som möjliga objekt.

Hon berättar att man även talat om att komplettera skyltningen med ett häfte som visar var man hittar dessa. Dessutom kommer det att finnas en samlingsskylt på Ifötorg. Alla skyltar beräknas var på plats inom två månader.

Roger Bing

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons