Annons

Sommar är högtryck i musiken

Lina Wägbo har sommarlov från arbetet som musiklärare på Dalaskolan men är inte ledig från sina uppdrag som artist. Just nu råder högsäsong för bokningar och framträdanden. Inför hösten deltar hon i planerna på en satsning för ökad jämställdhet inom musiken.
Bromölla • Publicerad 31 juli 2008
Lina Wägbo är ledig från arbetet som lärare på Dalaskolan men inte från uppdragen som artist. Sommaren innebär många framträdanden. Bild: Ronnie Smith
Lina Wägbo är ledig från arbetet som lärare på Dalaskolan men inte från uppdragen som artist. Sommaren innebär många framträdanden. Bild: Ronnie SmithFoto: 

Vad gör du i sommar?

- När jag inte umgås med min familj och myser hemma i Sölvesborg musicerar jag i Skåne och Blekinge. Jag är sångerska och pianist. Jag framträder på bröllop, företagsarrangemang och festivaler och i sommar har jag till exempel sjungit på Killebom i Sölvesborg. I lördags sjöng jag på ett bröllop utanför Simrishamn. Det var jättevackert och naturen runtomkring var magnifik. Jag tänkte att det är få förunnat att få jobba med något som är ens intresse.

Annons

Vad är din bakgrund inom musiken?

- Jag har sjungit och spelat så länge jag kan minnas. Jag gick i musikklass i Olofström och musikgymnasiet i Malmö. Sedan gick jag på Musikhögskolan i Malmö. Jag har varit med i många olika konstellationer. Jag sysslar med jazz, pop, schlager och annat och har svårt att sätta mig i ett fack. All musik är spännande och jag får aldrig nog av att utforska all sorts musik. Varje spelning är en ny utmaning och en konsert blir aldrig den andra lik. Varje gång möter jag nya människor och besöker nya platser. På bröllopsfester till exempel gäller det att ha en bred repertoar eftersom bland dem som lyssnar finns både brudparets unga kusiner och mostrar i 80-årsåldern. Tidigare har jag jobbat på Schlagerbaren på Wallmans salonger i Malmö där jag var anställd i några år.

Har du några speciella minnen från din musikkarriär hittills?

- I Melodifestivalen 2006 var jag med i "Günther and The Sunshine Girls". Vi deltog i delfinalen i Göteborg. Det var kul. En annan gång var det en person på något av de skivbolag jag jobbade för som rekommenderade mig till en dansk arrangör. Jag blev kontaktad av en person som pratade snabbt på danska. Jag uppfattade datum, tid, adress och hur mycket betalt jag skulle få men när jag begav mig dit hade jag inte full koll på vad det handlade om. När jag kom fram visade det sig att det handlade om att spela in musiken till Jonas Gardells film "Livet är en schlager". I bland är det bra att inte veta allt i förväg. Hade jag vetat innan att jag skulle jobba i samma projekt som Jonas Gardell och Helena Berg-ström hade jag blivit för nervös.

Hur trivs du med jobbet som lärare?

- Jag undervisar i svenska och musik och har varit på Dalaskolan precis ett år. Nu känns det extra roligt. Man behöver ett år på sig som inskolning. I musikundervisningen satsar jag på sång och ensemblespel. Jag vill öka elevernas kunskaper i kompinstrumenten gitarr, bas, trummor och piano.

Vad är "Tjejer som rockar"?

- Det är ett projekt och Gittan Nilsson, som är fritidsledare, Linda Nilsson, som är socialsekreterare, och jag har sökt kulturpengar från KUB, Kultur - ungdom - barn. Vi hoppas komma i gång när terminen startat. Det finns ett sådant otroligt sug bland ungdomar i Bromölla efter att musicera och spela. Vi riktar oss till Dalaskolans tjejer som är nybörjare och de kommer att få prova på olika instrument. Det ska bli spännande och vi får låna Dalaskolans musiksalar. Vi ska repetera en gång i veckan och bilda en rockgrupp. Vi kommer att åka på konserter och det blir möjligt att uppträda för dem som vill. Det viktiga är inte bara att spela. Det ska bli ett nätverk för att träffa nya vänner. Det sociala är lika viktigt som att spela.

Jerker Hagman

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons