Annons

Sommarens sista tur för cykling med anor

Ett säkert hösttecken i Bromölla? I går samlades byns äldre garde för säsongens sista cykelrunda. Men i hur många år PRO:s gemensamma cykelturer egentligen hållit på är det ingen som verkar veta.
Bromölla • Publicerad 24 augusti 2009
Ingen kan minnas att cykelturerna drabbats av någon olycka men hjälmtvång har för säkerhets skull införts.
Ingen kan minnas att cykelturerna drabbats av någon olycka men hjälmtvång har för säkerhets skull införts.Foto: 
Klara för avfärd. PRO:s medlemmar i Bromölla hade avslutning på sommarens cykelturer och rundade av det hela med grillning. BILD: RONNIE SMITH
Klara för avfärd. PRO:s medlemmar i Bromölla hade avslutning på sommarens cykelturer och rundade av det hela med grillning. BILD: RONNIE SMITHFoto: 
Lillie Persson har fullt upp med PRO. s aktiviteter flera dagar i veckan.
Lillie Persson har fullt upp med PRO. s aktiviteter flera dagar i veckan.Foto: 
Lennart Lang ser till att även cykeln är redo för dagens tur.
Lennart Lang ser till att även cykeln är redo för dagens tur.Foto: 

– Åtminstone sedan 70-talet, säger Gösta Persson som minns en gammal granne som föddes alldeles i början av 1900-talet och redan han var med i PRO:s cykling efter sin pension.

Strax efter klockan nio på morgonen börjar de strömma till vid samlingsplatsen mittemot Tiansgården. Pensionärer i olika åldrar, alla med cykelhjälm på huvudet, är redo för dagens motion. Det är 14:e och sista gången för i år, och morgonsolen värmer.

Annons

– Två gånger var det dåligt väder så vi fick ställa in men annars har det blivit varje vecka, säger Sven Nilsson medan han prickar av cyklisterna i sin lista efterhand som de anländer. I snitt brukar han kunna räkna in ett 30-tal cyklister per gång. Han är en av två som håller i cyklingen. Den andra halvan av arrangörsskapet, Edvin Persson, grillar korv nere vid boulebanan där cykelturen kommer att ha sin ändhållplats. Lite extra ska det ju bjudas på när det är avslutning, tycker Sven Nilsson. I dag ska turen gå ner till Nymölla och sedan över motorvägen till Gualöv. Omkring två mil brukar turerna bli och ibland har de varit ända nere vid Edenryd och någon gång mot Sölvesborg till.

Tricket är att hålla igång utan för långa uppehåll berättar Asta Lorentzon som cyklat med PRO i 19 år. Hon har aldrig haft körkort och därför har hon cyklat överallt i hela sitt liv och den vanan tänker hon hålla fast vid så länge det går.

Det är inga problem för henne att hänga med resten av gruppen fast ryktet går bland de övriga cyklisterna att "krutgumman" är äldst i gruppen.

– Kanske det är så men jag känner mig inte äldst, säger hon och avslöjar tillslut att hon är född 1925. Bredvid henne, med en blå cykelhjälm med gula fartränder på huvudet, står Ingvor Turegård Ohlsson beredd att ge sig av.

– Det här är jättebra motion och så bra att komma ut och röra på sig, säger hon och ansiktsuttrycket formligen lyser av energi.

Att det är sista gången PRO cyklar betyder inte att de tänker tackla av och ta det lugnt resten av året. På tisdag börjar gympan och då har de helt enkelt inte tid för cyklingen längre, berättar Lillie Persson.

– Och sen har vi vattengympa på lördagar och boule på tisdagar.

– Det brukar bli att jag precis har tid att vara hemma och städa en dag i veckan, säger hon och skrattar.

John Palm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons