Annons

Spännande skatter nära kyrkan

Hela området bakom Ivetofta kyrka är en skattkammare för arkeologer. I vår ska en liten del undersökas.
Bromölla • Publicerad 25 januari 2004

Finfina stolphål, krukskärvor, flintstenar och flintverktyg. Arkeolog Ylva Wickberg är lyrisk över de fynd hon gjort under en förundersökning i kvarteren vid Smedåkravägen, bakom Ivetofta kyrka.

– Det är ovanligt välbevarat, vilket gör att vi hoppas och tror på spännande fynd.

Annons

Hela området är fullt med lämningar. Bara de delar som förundersökts har visat på minst fem gårdslägen. Tidigare har man funnit gravar och andra lämningar i området.

– Det vi tittat på nu härstammar från yngre järnålder, det vill säga år 400 till 1050 ungefär. Till våren kommer två små områden att undersökas mer ordentligt av arkeologer. Egentligen skulle hela området undersökas, men det blev för dyrt. De mindre ytor som nu är aktuella beräknas kosta 216000 kronor, plus grävmaskintimmar och bortforsling av massor.

– Kommunen väljer att dela upp det i omgångar, resten får vi tyvärr vänta med tills det ska byggas där, säger Ylva Wickberg

Hon berättar om huslämningar i "mycket intressanta sammanhang", om byggnadsrester som kanske har med gravarna att göra? Helt klart har området kring kyrkan, som minst härstammar från 1100-talet, varit bebott länge. Fördelen för arkeologerna är att marken bara varit lätt odlad, och det utan att moderna maskiner fördärvat lämningarna som bara ligger 40 centimeter under marken.

– Så fort matjorden var bortschaktad kunde man se gropar gjorda av människohand. Kokgropar med rester, djupa fina stolphål från byggnader och vi har dessutom funnit slaggrester och malstenar, säger Ylva Wickberg.

Hon menar att fynden kan hjälpa den moderna människan att förstå hur man levde förr. Fynden är en nyckel till livet för Ivetoftas tidigaste invånare. Ordet "tofta" härstammar från vikingatid, så Ivetofta är ett gammalt etablerat boende. Ylva Wickberg har också tagit en snabbtitt i marken mellan E22 och den blivande motorvägen. Och visst syns även där bevis från förfädernas leverne. Det lär krävas arkeologiska undersökningar innan industrimarken kan bebyggas.

– Det måste vara roligt för Bromöllabornas identitet. Här har folk velat bo i tusentals år!

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons