Annons

Stenbumlingarna i Nymölla ska bort

Bromölla • Publicerad 14 januari 2004

Boende i Nymölla har fått gehör för sina klagomål. Stenarna framför passagen genom viltstängslet till området vid Årups slott ska bort.

– Enligt en överenskommelse med jaktvårdaren på Trolle Ljungby ska stenarna flyttas, konstaterar Göran Cervin.

Annons

Han är utredningskonsulent på miljökontoret och han besökte platsen igår.

– Personalen på Trolle Ljungby hade inte tänkt på att stenarna hindrade barnvagnar och rullatorer från att komma fram där. Men vi var överens och det verkar som om det ska fungera bättre nu. Tidigare har vi alltid kunnat komma överens med personalen på Trolle Ljungby och det tror jag att vi ska göra i fortsättningen också, säger Göran Cervin.

Boende i Nymölla har under en tid framfört kritik mot att stora stenar varit placerade framför färisten som utgör ingång genom viltstängslet till naturen vid Årups slott från området Kjese i Nymölla. De har påpekat att föräldrar med barnvagnar, personer med rullatorer och cyklister haft svårt att ta sig fram där. De har också påpekat att länsstyrelsen lämnade tillstånd till Trolle-Ljungby att uppföra viltstängsel runt Årups slott under förutsättning att tillgängligheten till området kunde garanteras.

– Nu när stenarna flyttas blir det lättare för oss som bor här att besöka den trevliga miljön vid Årups slott. Det har vi rätt till enligt allemansrätten, konstaterar Lenalis Trulsvik.

Hon är en av de närboende och hon har irriterat sig på stenarna som hindrat tillgängligheten. Nu är det en annan sten som utgör föremål för hennes irritation.

– Tidigare låg det en stor sten vid ruinerna av Kjese mölla. Stenen har varit en brygga för in- och utlastning av mjöl- och sädessäckar till och från möllan och den är ett kulturminne. Den försvann för några år sedan och ingen har vetat vart den tagit vägen. Nu har jag fått uppgifter om att den är altansten vid en av fastigheterna på Trolle Ljungby. Vi som bor här kräver att stenen läggs tillbaka på sin rätta plats, säger Lenalis Trulsvik.

Hon påpekar att det är ett lagbrott att flytta kulturminnen från deras historiska miljö och att länsstyrelsen troligen kommer att agera om någon anmäler händelsen.

Jerker Hagman

NYMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons