Annons

Storbrand hos JiWe Galv i Sölvesborg

Tidigt i går morse utbröt en storbrand i JiWe Galvs lokaler den gamla varvshallen i gamla hamnen i Sölvesborg. Branden utvecklade giftig rök och allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus.
Bromölla • Publicerad 31 december 2002
Räddningschefen Mats Moscan får information om läget.
Räddningschefen Mats Moscan får information om läget.Foto: 
Vid 12-tiden på dagen var branden helt släkt, då återstod bara eftersläckningsarbetet. Runt 25 personer från fyra olika räddningstjänster deltog i arbetet.
Vid 12-tiden på dagen var branden helt släkt, då återstod bara eftersläckningsarbetet. Runt 25 personer från fyra olika räddningstjänster deltog i arbetet.Foto: 
Årets största brand inträffade på årets näst sista dag. Tidigt i går morse startade en storbrand på JiWe Galv i gamla hamnen i Sölvesborg. När brandkåren kom till platsen var byggnaden redan övertänd. BILDER: Tommy Svensson
Årets största brand inträffade på årets näst sista dag. Tidigt i går morse startade en storbrand på JiWe Galv i gamla hamnen i Sölvesborg. När brandkåren kom till platsen var byggnaden redan övertänd. BILDER: Tommy SvenssonFoto: 

Trots insatser från fyra räddningskårer kunde byggnaden inte räddas, i stället fick man inrikta arbetet på att förhindra spridning. Nu har 74 anställda har inget arbete att gå till efter nyårshelgen.

– Det är för sorgligt. Det är ett livsverk som har gått upp i rök. Personalen som är här och tittar är helt rödgråten och apatisk, säger Karl Erik Bäckius, vd för JiWe Galv.

Annons

Branden startade vid sextiden i måndagsmorse i ett förbehandlingskar som används för att tvätta rent gods från fett. Produktionen skulle återupptas först vid nattskiftet på torsdagen, men tre personer från personalen var på plats för underhållningsarbete. De upptäckte branden och försökte släcka med handsläckare, men det blev bara värre och man tillkallade räddningskåren. När brandkåren kom till platsen var byggnaden redan fylld med svart giftig rök.

– Det var inte en centimeters sikt i lokalen. Brandkåren gjorde sitt bästa men de kunde inte gå in utan fick begjuta byggnaden med vatten utifrån, säger vd Karl Erik Bäckius.

Räddningstjänster från Sölvesborg, Mjällby, Olofström och Karlshamn hjälpte till med släckningsarbetet som pågick fram till lunchtid igår. Sedan vidtog eftersläckningen.

– Byggnaden är totalt utbränd. Det är den största branden vi har haft i år, säger brandingenjör Monika Svensson. Ingen blev skadad i branden, men på grund av den farliga röken gick räddningstjänsten ut och varnade invånarna i Sölvesborg att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är tur att vinden ligger på mot havet och inte mot stan. Röken innehåller salpetersyra och kan orsaka ett livshotande kemiskt lungödem, säger ambulanssjukvårdare Jan Vietor på plats.

De tre personer som befann sig i byggnaden när branden utvecklades kunde gå hem och vila upp sig efter en kontroll av sjukvårdspersonalen. Värden för 50 miljoner gick upp i rök när bland annat två varmförzinkningsanläggningar som används i verksamheten på JiWe Galv totalförstördes. Företaget har en tredje anläggning, men den är mindre och äldre och kommer inte kunna ersätta de två andra.

– Vi ska bygga upp det igen, det måste vi. Men det kommer ta minst ett halv år innan vi är i gång här igen, säger vd Karl Erik Bäckius.

Tills dess måste företaget dirigera om gods till sin anläggning i Eskilstuna och eventuellt också till sina konkurrenter. Även personalen får vara beredd att flytta på sig.

– Men ingen kommer att bli arbetslös på grund av branden. De som kan får jobba på annan ort eller hos våra konkurrenter med vårt gods, säger vd Karl Erik Bäckius.

Än så länge vet man inte vad som orsakat branden. Troligen har den utlösts av ett elektriskt fel, men polisen och försäkringsbolaget skall utreda frågan ytterligare. Det finns ingen misstanke om brott.

Annons

Elin Dagerbo

0456-23 293

nyheter@kristianstadsbladet.se

Sölvesborg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons