Annons

Stort intresse för nattvandring

BROMÖLLA. –Oerhört positivt och glädjande. I tisdags kväll dök över 50 personer upp för att diskutera vuxenvandring i Bromölla. De börjar redan idag, fredag.
Bromölla • Publicerad 27 april 2001
Stort engagemang. Runt 50 vuxna, mestadels föräldrar, dök upp till tisdagens möte om vuxenvandringar bland ungdomar i Bromölla. Bilder: TOMMY SVENSSON
Stort engagemang. Runt 50 vuxna, mestadels föräldrar, dök upp till tisdagens möte om vuxenvandringar bland ungdomar i Bromölla. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Polisstöd. Närpoliserna Gunnar Andersson och Sten-Ove Nilsson informerade om droger och om hur man ska bemöta drogpåverkade ungdomar.
Polisstöd. Närpoliserna Gunnar Andersson och Sten-Ove Nilsson informerade om droger och om hur man ska bemöta drogpåverkade ungdomar.Foto: 
Det stämmer. Polisen anser att för många unga Bromöllabor dricker.
Det stämmer. Polisen anser att för många unga Bromöllabor dricker.Foto: 

Både fritidsintendent Torsten Malm och initiativtagarna till träffen, Mariette Pettersson och Siv Veszpreni, är överväldigade av kvällen.

I baktankarna hade de den nerlagda föreningen Mammor och pappor i Bromölla och var rädda att inte tillräckligt många var intresserade av nattvandringar bland ungdomarna i kommunen.

Annons

–Men det kom över femtio personer och nästan 40 av dem skrev upp sig på en lista, säger Mariette Pettersson.

De vuxna som kom till mötet i sessionssalen fick höra Torsten Malm berätta om Glöden och dess arbete mot droger. De fick också höra att kommunen står bakom vuxenvandringarna

så mycket det bara går.

–Vi lånar ut mobiler, leasingbilar och jackor. Vi kan ordna lokaler så att de kan träffas och gör vad vi kan för att underlätta deras verksamhet, säger Torsten Malm.

På plats var även polisen som informerade om droger och hembränt och som bad om hjälp och tips för att få fast langare och tillverkare. De informerade också om vad vuxenstödjarna får lov att göra och hur de bör bete sig i vissa situationer. Enligt polisen är det för många unga ungdomar som dricker alkohol. De dricker regelbundet och för mycket.

–Jag tror att vi behöver något gemensamt, så att vi kan stödja varandra, säger Mariette Pettersson.

Hon vill inte bara ha föräldrar i nätverket. Enda kravet är att personerna måste vara myndiga.

–Sedan kan det vara äldre syskon, mor- och farföräldrar eller andra vuxna som bryr sig om ungdomarna i Bromölla, säger hon.

Hon poängterar också att även de föräldrar vars barn inte super är välkomna. För ärligt talat, få föräldrar vet att barnet dricker. Träffen blev så lyckad att man ska träffas igen redan idag. Det är återigen dags för disco i Valje i kväll och nätverket ska vara där.

–Vi har också fått tips om tre olika fester på Strandängen vid Valborg, säger Mariette Pettersson.

Annons

Självklart ska vuxenvandrarna närvara då också. En rivstart för föreningen som kommer att heta Vuxna i Bromölla. Tanken är att föreningen ska anordna egna aktiviteter längre fram.

–Det enda som var synd var att det var så få män som kom till mötet. Vi behöver fler än de två som dök upp, säger Mariette Pettersson.

Hon är verkligt nöjd över det engagemang som finns och hoppas på ännu fler deltagare.

–Det är ett ansvar vi har, alla vi vuxna i Bromölla, säger hon.asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons