Annons

Svensk camping ökade 2003

Det har varit ett rekordår för campingen runt om i landet men Strandängens camping bryter trenden. – Det var ett riktigt bra år 2002 och de siffrorna höll vi 2003. Det är väl därför ökningen inte syns hos oss, säger Ida Fredriksson, turistintendent i Bromölla.
Bromölla • Publicerad 7 januari 2004

Under 2003 har svenskarna campat mer än någonsin. Campingplatser runt om i landet har noterat 17,1 miljoner gästnätter och det är en ökning med 7,5 procent jämfört med föregående år.

Enligt statistiken som Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR) har tagit fram, är den svaga kronan en av orsakerna. Det är helt enkelt för dyrt för svenskarna att semestra utomlands.

Annons

Samtidigt söker sig allt fler utländska turister – främst tyskar, danskar och norrmän, till Sverige. Ungefär en dryg femtedel av årets campare var utländska turister. Men inom campingnäringen ser man också fler skäl till rekordnoteringen.

– Den kraftiga tillväxten kan förklaras med att vi arbetar med kvalitetsutveckling. Campingplatserna får en allt bättre standard, vilket gästerna värderar mycket högt, inte minst vad det gäller serviceanläggningar med duschar, toaletter, kök och tvättstugor. I fjor hade vi dessutom vädret på vår sida, säger Peter Jansson, vd SCR. I Bromölla stämmer inte detta.

– Nej, men vi hade en riktig rekordsommar år 2002 och det är säkert därför 2003 års siffror visar ungefär samma. Jag skulle i stället vilja säga att vi har hållit ställningarna. Dessutom var vädret här dåligt i början av sommaren och det gjorde att campingen inte kom igång förrän juli och augusti. Men då, precis som i övriga landet var det ett enormt tryck och det kändes som om siffrorna skulle visa på en ökning, berättar Ida Fredriksson.

Trots bra omsättning är framtiden för Strandängens camping är oviss. Kommunen har gått ut med en intresseförfrågan angående arrende men än så länge är ingenting klart.

– Om campingen finns kvar i kommunens regi, kommer det i stort sett att se ut som tidigare år. Inga nyheter, förklarar Ida Fredriksson. Samtidigt som rapporterna om rekordåret publicerades var också årets klassificering av campingplatser klar.

– Strandängens camping fick tre stjärnor av fem möjliga. Men det har varit stående i några år nu, berättar Ida Fredriksson.

Ungefär 520 campingplatser runt om i landet har bedömts. Resultatet blev som så att nio stycken är femstjärniga samt 123 stycken fyrstjärniga. Resten av platserna ligger mellan en och tre stjärnor.

– Fem stjärnor är inget vi strävar efter. Då måste vi utrusta campingen med mer lyx, såsom tillgång till kabel-tv och internet. Dessutom ska man kunna erbjuda till exempel barnpassning till camparna. Vi vill i stället marknadsföra Strandängen som naturcamping och ingenting annat, avslutar Ida Fredriksson.

Helena Carlsson

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons