Annons

Sydkustfiskarna vill ha ensamrätt på fisket

Bromölla • Publicerad 11 januari 2004

SÖLVESBORG

Fiskarna i Hörvik, Hällevik och Nogersund samt deras kollegor i övriga delar av Blekinge och Skåne vill förändra det svenska kvotsystemet för fisket. De vill dela in det svenska fiskevattnet i regioner och fördela kvoten mellan dessa.

Annons

– Vi kämpar för det här nere. Det är för många båtar som fiskar här. Torsken och sillen räcker inte till alla, säger sillfiskaren Lennart Arvidsson från Nogersund utanför Sölvesborg. Han är skeppare på Nimrod och ordförande för Sydkustfiskarnas avdelning 13 i Nogersund. Han förklarar att det nuvarande systemet är uppbyggt så att alla svenska fiskare, oavsett bostadsort, har tillgång till hela Sveriges fiskevatten tills den årliga kvoten är upptagen. Det innebär att fiskarna i Hörvik, Hällevik och Nogersund ofta får konkurrens av de större västkusttrålarna i havsområdena runt Hanöbukten. Sydkustfiskarna föreslår nu att Blekinge och Skåne ska utgöra ett regionalt fiskevattenområde och att övriga delar av Sveriges territorialvatten ska delas in i motsvarande regioner. De vill att den nationella kvoten ska fördelas mellan dessa och att Sveriges yrkesfiskare endast ska ha rätt att fiska i den region där de är bosatta.

– Vi har presenterat förslaget för länsstyrelsen som i sin tur kan påverka fiskeriverket. Vi vill också att Sveriges Fiskares Riksförbund ska verka för en förändring i den här riktningen, säger Lennart Arvidsson.

Jerker Hagman

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons