Annons

Triss i lussebrudar ledde mäktigt följe

Ett stort luciafölje med drygt 100 barn och ungdomar skrider in i Branthallen. De ger en luciaföreställning som värmer i den minusgradiga vintermorgonen.
Bromölla • Publicerad 13 december 2002
Ljus, ljus strålande ljus. Ett mäktigt luciatåg kom, sågs och värmde i Branthallen under luciamorgonen.
Ljus, ljus strålande ljus. Ett mäktigt luciatåg kom, sågs och värmde i Branthallen under luciamorgonen.Foto: 
Lucia, lucia och lucia. Tre lucior ledde tåget och stod längst fram när Dalaskolorna firade högtiden i Branthallen på fredagsförmiddagen.Bilder: willy alm
Lucia, lucia och lucia. Tre lucior ledde tåget och stod längst fram när Dalaskolorna firade högtiden i Branthallen på fredagsförmiddagen.Bilder: willy almFoto: 

I Branthallen sitter förväntansfulla åskådare och plötsligt släcks ljuset. En spotlight är riktad mot en av basketkorgarna. Där hänger en discokula som symboliserar stjärna över Betlehem. lera vuxna sätter fingret framför munnen och säger:

– Schysch!

Annons

Det blir tyst och man kan höra en knappnål falla mot parketten. Det tisslas och tasslas i ett av omklädningsrummen och så hörs de första raderna ur Natten går tunga fjät. Ett väldigt långt luciatåg som leds av tre lucior väller in i Branthallen. Drygt hundra barn och ungdomar deltar i tåget.

– Vem är den vita flickan där som säger att julen är här, säger en av tärnorna.

– Lucia, svarar hela luciaföljet. Därefter kröns de tre luciorna och de får var sin luciakrona. De två små ljusdrottningarna får batteri drivna lampor medan den stora lucian fulländas med en krans av levande ljus. Upp ur vrårna kryper tomtar, från pepparkakeland kommer tre gubbar på besök som tillsammans med råttorna och snögubbarna får sjunga var sin sång.

På ett vitt skynke visas en vintervy över en upplyst stad och publiken får följa med på julshopping samtidigt som en av solosångerskorna sjunger att ”nu börjar det kännas jul luften. Och nu förtiden är ju Kalle Anka och hans vänner en jultradition så god som någon. Så när det låter ”hej hå, hej hå” och Snövit och hennes sju dvärgar gympasalen känns det att julen är på väg.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons