Annons

Ysane förlorar häx-museet

Kerstin von Plato, innehavare av häx- och gudinnemuseet i Ysane, flyttar. Hon upplever att mottagandet och stödet från kommunen och invånarna i Sölvesborg varit svagt.
Bromölla • Publicerad 31 januari 2004
Kerstin von Plato har hon fått nog av dåligt bemötande och lägger ned häx- och gudinnemuseet i Ysane.BILD: WILLY ALM
Kerstin von Plato har hon fått nog av dåligt bemötande och lägger ned häx- och gudinnemuseet i Ysane.BILD: WILLY ALMFoto: 

Kerstin von Plato känner sig motarbetad och tycker att hon inte fått något stöd från kommunen för tankarna och idéerna bakom sina utställningar.

– Det är väldigt viktigt att det här finns eftersom det inte finns någon annanstans i landet. Samtidigt är det väldigt svårt att driva och jag orkar inte längre, säger Kerstin von Plato. Hon hade storslagna planer för anläggningen när hon startade museet, butiken och galleriet i Ysane.

Annons

– Jag ville starta ett kvinnokulturcentrum här och anordna kurser. Hade jag fått mer stöd och engagemang från kommunen hade det kanske blivit så.

Hon tycker att det känns vemodigt att behöva lägga ned museet men uttrycker att det är en nödvändighet.

– Det är trist att lägga ned. Det här behövs och många människor har haft väldigt stor glädje av det men det är viktigt för mig att gå vidare. För Kerstin von Plato är utställningen på häx- och gudinnemuseet i Ysane ett led i strävandet efter lika rättigheter för män och kvinnor. Hon anser att berättelserna om gudinnorna i egyptisk, grekisk och romersk mytologi samt häxornas historia symboliserar kvinnokampen.

– Det går som en röd tråd genom historien. Gamla testamentet handlar om hur vissa krigar för att få människor att tillbe en enda patriarkal gud och utrota tron på alla andra gudar och gudinnor, säger hon och fortsätter.

– Det här handlar om feminism. Det gäller att inse att det finns en obalans i maktförhållandena och man måste förstå det med intellektet, med hjärtat och med magen för att kunna göra något åt det. Kerstin von Plato har deltagit i den feministiska kampen under många år. När hon bodde i Skåne var hon engagerad i kvinnojouren i Helsingborg under 20 års tid.

– Vi erbjöd bra hjälp och fanns tillgängliga. Det är komplicerat att lämna ett förhållande där mannen misshandlar men vi hjälpte många kvinnor att lämna sådana män.

Hon startade häx- och gudinnemuseet i Ysane för tre år sedan. Framförallt under sommarmånaderna har hon haft många besökare.

– Det har kommit folk hit från hela Sverige. Första sommaren var nästan fruktansvärd. Hela gården kunde vara full med bilar och jag hann inte äta. Hon berättar att hon inte bara rönt uppskattning under de här åren. Hon beskriver att hon som feminist och innehavare av ett häx- och gudinnemuseum är i en utsatt position.

– Det har ringt en del knäppa karlar och jag har blivit trakasserad.

Nu går flytten norrut.

Annons

– Jag vill inte bo alltför långt bort från min dotter i Malmö. Jag kanske bosätter mig i norra Småland. Jag ser ljust på framtiden.

Jerker Hagman

0456-232 93

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

YSANE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons