Kretsloppet är viktigt på Rathckegården
Mellan de vitkalkade väggarna i det ombyggda stallet finns närodlade grönsaker, både från den egna gården och andra. På Rathckegården odlas inte bara sparris utan även potatis, kål, jordgubbar och grönsaker ekologiskt. Dessutom har gården kravcertifierad lammproduktion. Butikens fårskinnsfällar, plädar och garn kommer från gårdens egna lamm. Kretsloppet är viktigt för Maurd Jönsson som lämnade sitt jobb som undersköterska för att utveckla Rathckegården tillsammans med sin man Magnus.
Naturligt i alla led
De två lantbrukarna från Nederländerna tyckte att förutsättningarna att odla biodynamiskt var bättre på slätten vid Ugerup söder om Kristianstad än i sitt hemland. Därför köpte Marcel van Sitteren och Inge Schwagermann gården Ugerupsdal och startade Marcello's farm för tio år sedan.
I dag odlar de bland annat purjolök, potatis och broccoli i stordrift samt grönsaker som mangold, rödbetor, sockermajs, rucola och sallad i mindre skala till den egna gårdsbutiken, Bonde- och matmarknaden i Kristianstad (1 juli och 6 augusti) och Smakmarknad i Åhus (8 juni, 13 juli, 10 augusti). Allt odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
På gården har de också 30 kor och 15 tjurar. Varför korna får behålla hornen på? Jo, för att det är det mest naturliga, resonerar lantbrukarparet, korna behöver sina horn för att klia sig, för att hålla reda på hierarkin i gruppen och dessutom skulle det göra väldigt ont att ta bort dem.
Naturligt och nära hos Bondens skafferi
Naturligt och nära är filosofin hos Bondens skafferi. I butikens tråg och trälådor finns säsongens grönsaker från nordöstra Skåne, till exempel sötpotatis från Tollarp. I kyldisken kött och fisk från lokala producenter. Butikschef Oscar Iversen vill återskapa känslan från förr, då man handlade varje råvara för sig, hos slaktaren, i fiskaffären och i grönsaksståndet på torget, fast nu finns allt samlat på samma ställe. Själv bidrar han gärna med tillagningstips.