Annons

Högt kulturvärde för konditori

Kommunen vill riva fastigheten med Malmströms Conditori, men att den inte skulle vara av kulturhistoriskt värde dementerar stadsantikvarien. Nu väntar bedömning om byggnadsminnesförklaring.
Kristianstad • Publicerad 26 augusti 2019
Malmströms Conditori stängde i januari efter 92 år på Långebro.
Malmströms Conditori stängde i januari efter 92 år på Långebro.Foto: Peter Åklundh

Jo, huset på Långebro där Malmströms Conditori låg fram till januari i år har ett kulturhistoriskt värde. Det vill stadsantikvarie Katarina Olsson tydligt framhålla. I tjänsteutlåtandet, som låg till grund för beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott att ge C4 Teknik uppdraget att riva bland annat det gamla konditoriet, står det: ”kommunledningskontoret, C4 Teknik och stadsantikvarien har tillsammans gjort bedömningen att byggnaden inte har något kulturhistoriskt värde och byggnaden kan rivas”. Men det har mark- och exploateringskontoret fått ändra, förklarar Katarina Olsson.

– Jag har inte sagt att det inte har kulturhistoriskt värde, det har det. Jag vet inte varför det var skrivet så.

”När man bedömer kulturhistoriskt värde tittar man på identitetsvärde och det är högt i det här fallet.”
Annons

Byggnaden i sig är ganska vanlig sett till arkitekturen, men det är inte det som avgör om den är kulturhistoriskt intressant, förklarar Katarina Olsson.

– Det är inte vilken byggnad som helst, av flera olika skäl. När man bedömer kulturhistoriskt värde tittar man på identitetsvärde och det är högt i det här fallet. Det handlar om att byggnaden är betydelsebärande och väl förankrad i ett samhälle.

Stadsantikvarie Katarina Olsson anser att fastigheten med Malmströms Conditori har ett stort kulturhistoriskt värde.
Stadsantikvarie Katarina Olsson anser att fastigheten med Malmströms Conditori har ett stort kulturhistoriskt värde.Foto: Bosse Nilsson

Den är också speciell med tanke på interiören och att allt från bageri- och kaféverksamheten finns kvar. Hon har fått många frågor om huset genom åren.

– Det har en plats i folks hjärtan. Det finns inte mycket kvar av gamla Vilan, det är nästan helt utraderat och nu ryker ett hus till. Det finns mycket känslor kring det.

Men det är en komplex fråga, förklarar hon. Huset är i dåligt skick och det finns byggnadstekniska problem som gör det svårt att renovera.

Kristianstadsbladet har tidigare skrivit om Mikael Rosengren som efter stängningen förvärvade alla inventarier med förhoppningen att kunna bevara konditoriet i sitt ursprungliga skick. En kulturgärning, anser Katarina Olsson. Rosengren har även ansökt hos länsstyrelsen om att fastigheten ska byggnadsminnesförklaras.

– Det är en fråga som vem som helst kan väcka hos länsstyrelsen. Ärendet ligger där nu och de kommer att komma ut och titta på byggnaden och göra en bedömning av hur man ska gå vidare. Under tiden så fryses allting, säger Katarina Olsson.

”Det här är en epok som inte är uppmärksammad och försvinner i en rasande takt.”

Än så länge har C4 Teknik bara fått uppdraget att riva, men rivningslov har inte sökts ännu. En snabb koll hos riksantikvarieämbetet visar att mellan 10 och 15 konditorier är byggnadsminnesförklarade i Sverige, men de är alla från 1700- och 1800-talen, berättar Katarina Olsson.

– Inget av dem är från den här tiden vad jag kan se. Och jag kan hålla med Mikael Rosengren om att det här är en epok som inte är uppmärksammad och försvinner i en rasande takt.

Gamla Vilan var ett område med hus, trädgårdar och alléer; långt från hur det ser ut i dag. På området planeras nya bostäder på sikt, det som går under arbetsnamnet Vilans strandäng. Och drömmen hade varit att väcka liv i Vilan igen, menar Katarina Olsson.

Annons

– Vad kul det skulle vara att kunna bygga ett Vilan 2.0.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons