Annons
Sjöbo

Fler ungar än någonsin – snart dags för det stora storksläppet

Det går allt bättre för de skånska storkarna, i år har det fötts fler ungar än någonsin i Storkprojektets historia.
På lördag kan allmänheten njuta av skådespelet när ungar från alla hägn släpps ut i det fria vid Hemmestorps mölla.
Sjöbo • Publicerad 23 juli 2019 • Uppdaterad 26 juli 2019
2018 års storksläpp.
2018 års storksläpp.Foto: Malin Palm

Sammanlagt har 182 storkungar blivit flygfärdiga i år. Det är det högsta antalet sedan man började räkna storkarna i Skåne, för drygt hundra år sedan.

Knappt hälften är födda i någon av Storkprojektets voljärer, och de ungarna samlas nu ihop i ett hägn vid Hemmestorps mölla. Härifrån ska de alla släppas ut samtidigt på lördag, den 27 juli, klockan 13.

Annons

Det blir ett skådespel som många vill vara med om.

– Vi räknar med att det kommer 1500 personer och tittar, säger Paul Wiberg, programansvarig på Storkprojektet i Skåne.

Han berättar att den södra infarten till Hemmestorps mölla är stängd för att inte storkarna ska störas, och att det kostar hundra kronor att delta – en summa som går till Storkprojektets arbete.

Storkar på de skånska gårdstaken var en vanlig syn på 1800-talet, men de blev de allt färre och 1954 häckade det sista paret i landet. 1989 startade Storkprojektet för att återskapa en livskraftig stam, men det var länge svårt att få fåglarna att flytta söderut.

– Efter tips från Tyskland började vi med de stora storksläppen 2011, och då fick vi fart på ungarna, berättar Paul Wiberg.

– Tidigare, när de släpptes pö om pö, blev det inget drag i flytten. Då stannade de ungar som fötts i det fria oftast kvar hos sina föräldrar.

På lördag är det 86 ungar som släpps ut samtidigt. Dessa kommer att flyga runt en tid i det skånska landskapet, dela upp sig i mindre grupper och locka med sig även de ungar som fötts i frihet.

När höstvindarna börjar vina över Skåne, ska de - förhoppningsvis – börja dra sig söderut. Om allt går som tänkt flyttar över 200 storkar. Förutom årets ungar förväntas nämligen ett trettiotal vuxna fåglar lämna landet – de har flyttat tidigare och återvände hit i våras.

– Storkarna vill helst flyga över land, där de kan glida på termiken. Därför väljer många vägen över Danmark. En del flyger till och med över Öresundsbron, berättar Paul Wiberg.

Sedan går färden vidare söderut. Spanien och Portugal är vanliga övervintringsländer, men någon exakt statistik har inte Storkprojektet över flyttningarna.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons