Annons

Sjukhusen i Skåne rustar mot coronaviruset

Särskilda rum, speciella ambulanstransporter till SUS och träning av sjukvårdspersonalen. Trots att risken för att skåningar ska drabbas av Coronaviruset är oerhört liten förbereder sig nu vården i nordöstra Skåne med olika insatser.
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2020 • Uppdaterad 3 mars 2020
Ett par skyddsglasögon sprejas med desinfektionsmedel på ett sjukhus i staden Wuhan, Kina, där utbrottet startade.
Ett par skyddsglasögon sprejas med desinfektionsmedel på ett sjukhus i staden Wuhan, Kina, där utbrottet startade.Foto: Chinatopix via AP/TT

Coronaviruset (2019-nCoV) har sitt ursprung från Wuhanområdet i Kina, dit de flesta fall har lokaliserats eller har koppling till. Därför bedöms risken för att skåningar ska smittas vara väldigt låg.

Men sjukhusen i nordöstra Skåne har ändå gjort förberedelser ifall de skulle få in några fall.

Annons

– Vi vet hur det smittar och vi vet hur vi ska ta hand om det. Vi tränar logistik och personal regelbundet. Vi har också möten med akuten, barnakuten, infektionskliniken, IVA och sjukhuset i Hässleholm, eftersom vi samarbetar om hur vi hanterar detta, säger Staffan Banke, överläkare och verksamhetschef på infektionskliniken, CSK.

Här saknas innehåll

De har gjort olika scenarion, från var en patient med misstänkt smitta kan tänkas dyka upp, till hur denna ska tas om hand.

– Vi har jobbat med de här frågorna sedan i höstas, eftersom vi bygger upp riktlinjer på sjukhusen i nordöstra Skåne om hur vi ska kunna bemöta patienter med misstänkt smittsamma infektioner.

– Då har vi funderat över var en sådan patient kan dyka upp. Akuten, barnakuten, infektionen eller Hässleholms akutmottagning är det mest troliga. Då ska vi kunna vårda dem i 3-4 timmar i väntan på transport till Malmö eller Linköping. När de vårdas hos oss handlar det om logistik, lokaler, provtagning, skyddskläder och att ta hand om avfall. Och inte minst om kompetensen hos personalen, det tar tid att träna allt detta.

Staffan Banke, verksamhetschef på infektionskliniken på CSK.
Staffan Banke, verksamhetschef på infektionskliniken på CSK.Foto: Tommy Svensson

Eftersom det varit så få sådana fall i hela Sverige de senaste 20-30 åren finns det ingen större beredskap för att ta emot ett flertal patienter på en gång. Men när ett fall av blödarfeber dök upp på 90-talet byggdes det upp en högisoleringsenhet på sjukhuset i Linköping. Liknande isoleringsenhet har nu även skapats på SUS i Malmö, för den södra sjukvårdsregionen som omfattar Skåne, halva Halland, samt Kronoberg och Blekinge. Det finns två, max tre platser där.

Avsikten är att patienter med högsmittsamma infektioner ska behandlas i Malmö eller vid platsbrist där, i Linköping.

– Under väntetiden här ska de hanteras av personal på akuten, och i de lokaler som finns. Vi har nu fina, moderna akutrum på barnakuten som ska kunna disponeras även av vuxna patienter. De är de bästa isoleringsrummen vi har. Och även om det bara blir några timmar de är där, är det mycket som ska riggas för detta, säger Staffan Banke.

Det handlar även om att använda sig av speciella ambulanser för transporten, där personalen har skyddskläder. I vissa fall kan patienten få åka i en särskild transportkuvös.

Han tror dock inte att det är någon större risk för att skåningar ska drabbas av coronaviruset.

– Även om det är besläktat med SARS och MERS är det inte lika aggressivt. Vi vet att det sker en exponentiell ökning av sjukdomsfallen. Har man inte vistats i det drabbade området eller haft direktkontakt med någon sjuk person är risken minimal. Vi vet att det är ett luftvägsvirus som smittar från person till person, men hur stor den risken är vet vi inte. Mest verkar den orsaka sjukdom hos människor som lider av andra sjukdomar.

Annons

Den som misstänker att den är smittad med en högsmittsam sjukdom uppmanar han att kontakta 1177 i första hand. Inte att sätta sig på akuten och riskera att smitta andra.

– Då kan 1177 i samråd med infektionsläkare ta reda på mer och ge råd om vart man ska åka.

Mer att läsa:

På Johns Hopkins University’s Center for Systems Science and Engineering har forskare tagit fram en interaktiv karta. Den hämtar information från medier i Kina och översätter till engelska.

Smittskydd Skåne berättar om beredskapen i Skåne.

Wikipedias sida om coronavirus.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons