Annons
Efter ett kvarts sekel i kommunens tjänst lämnar snart Anders Nählstedt sina uppdrag. Han gör det i en tid när säkerhets- och krisfrågor står högt på agendan. Men nu är det hans tid. Nu ska han ut och cykla.
Hässleholm • Publicerad 7 mars 2019
”Arbetet har känts nyttigt och meningsfullt. Min karaktärstyp gillar tydligen detta”, säger Anders Nählstedt om ett yrkesliv i ständig beredskap.
”Arbetet har känts nyttigt och meningsfullt. Min karaktärstyp gillar tydligen detta”, säger Anders Nählstedt om ett yrkesliv i ständig beredskap.Foto: Tommy Svensson

Tågolyckan i Nosaby blir snabbt ett samtalsämne mellan Anders Nählstedt, räddningschef och säkerhetschef, och Kristianstadsbladets fotograf Tommy Svensson. Den senare tror att olyckan var 2001, kanske 2002. De kommer fram till att den var så sent som 2004.

– Jag kom dit innan ambulansen. Det var helt tyst på platsen, inte ett ljud, säger Tommy Svensson.

Annons

Anders Nähstedt medger att det är en händelse som etsat sig fast, men ser tillbaka med professionens ögon. Vid tidpunkten var han vakthavande brandingenjör även för grannkommunen Kristianstad.

– Det var god tillkomst till olycksplatsen och det låg nära ett sjukhus. Jag hade professionella medarbetare som var lätta att leda. Det dog människor men det kunde ha varit mycket värre.

Anders Nählstedt började som deltidsbrandman i Tyringe 1979 och utexaminerades som brandingenjör tio år senare.

Karriären inom räddningstjänsten i Hässleholm inleddes 1992. Han blev så småningom räddningschef, trädde tillbaka 2014 men fick hoppa in igen vid årsskiftet, då räddningschef Daniel Sirensjö slutade.

Under ett kvarts sekel i tjänst sker naturligtvis saker som sticker ut. Dammbrottet vid kraftverket i Hästberga minns Anders Nählstedt väl (7 november, 2010). Stormen Gudrun är en annan händelse som satte avtryck (9 januari, 2005).

Anders Nählstedt (tillsammans med Leif Hyllander) inuti containern med specialverktyg och utrustning för miljoner. Bilden är tagen 2004.
Anders Nählstedt (tillsammans med Leif Hyllander) inuti containern med specialverktyg och utrustning för miljoner. Bilden är tagen 2004.Foto: Willy Alm

Men frågan är om inte den mest intressanta tiden har varit under senare år, främst i egenskap av kommunens säkerhetschef.

– Informationssäkerhet, krishantering, beredskap. Civilt försvar byggs dessutom upp igen i kommunerna.

I dag jobbar han i sin roll som säkerhetschef med bland annat att säkerhetspröva personer i olika funktioner i kommunen. Information som sedan går vidare till Säpo.

Ge exempel på personer i sådana funktioner.

– Kommunchefen är en sådan funktion, VA-chefen, Jag själv, medarbetare inom IT. Det är inte bara att begära utdrag ur belastningsregistret, det kan handla om en persons ekonomiska förhållanden.

Annons

Är det inte förenat med visst obehag att nagelfaras så?

– Jo, men det får man vara beredd på. I vissa funktioner kan en person bli påverkad av yttre faktorer och bli pressad.

Lennart Rundberg, som jobbade på tekniska kontoret, och Anders Nählstedt minns översvämningsåret 2002.
Lennart Rundberg, som jobbade på tekniska kontoret, och Anders Nählstedt minns översvämningsåret 2002.Foto: Tommy Svensson

I arbetet med civilt försvar ingår även att krigsplacera medarbetare.

– Det har inte gjorts sedan den allmänna värnplikten avskaffades.

Allt handlar om en ökad medvetenhet i Sverige om behovet av att kunna förbereda samhället för kriser av olika slag.

– En sak är säker och det är att det alltid kommer kriser och att kriser alltid drabbar en kommun. Därför måste vi vara på tå.

Kriser, förklarar Anders Nählstedt, har historiskt sett varit förknippat med naturfenomen. I dag finns det andra saker att ha med i beräkningen, som flyktingkriser, social oro, brist på el eller bränsle, livsmedelskriser...

Är du även en ”prepper” som privatperson (person som förbereder sig för att kunna överleva en samhällskatastrof)?

– Jag har gärna några konserver hemma.

Något annat?

Annons

– Spritkök, ficklampa, radio.

Gasmask?

– Nej, ha ha, men jag inser att man vid en större kris måste klara sig själv några dagar utan samhällets hjälp.

Mitt i den kanske mest intressanta perioden ur ett jobbperspektiv ska Anders Nählstedt alltså kliva av som blott nybliven 62-åring.

Han stannar som säkerhetschef till sista mars och som räddningschef fram till sommaren.

Jour och beredskap, fembarnspappa, föreningsmänniska. Snart pensionär. ”Nu är det min tid. Faktiskt”, säger Anders Nählstedt.
Jour och beredskap, fembarnspappa, föreningsmänniska. Snart pensionär. ”Nu är det min tid. Faktiskt”, säger Anders Nählstedt.Foto: Tommy Svensson

Kommer du inte att få myror i tjänstemannabrallan?

– Jo, men jag bestämde mig redan för några år sedan. Jag har varit tillgänglig dygnet runt och aldrig stängt av telefonen. Jobb, fritid och hobby har gått ihop. Och jag har försakat att träna. Det ska jag göra som pensionär. Cykla.

Samtidigt som jobbet slukat mycket tid har Anders Nählstedt varit aktiv inom föreningslivet och blivit pappa till fem barn.

– Det har varit ganska intensivt, kan man säga. Nu är det min tid. Faktiskt.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons