Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Släpp nu inte taget i Skåne

Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) borde inte glänta på dörren just nu. Smittonivån är fortfarande hög i Skåne.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 17 mars 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).
Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).Foto: Bosse Nilsson

Region Skåne – med regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) i spetsen – har utmärkt sig på ett positivt sätt under pandemin. Sedan senvåren förra året har de haft ett uttalat mål att trycka ner coronaviruset till ett minimum, till skillnad från statsmakten i Stockholm. Efter att Skåne klarat sig lindrigt under den första vågen så ville Sonesson bland annat behålla tvåtimmarsregeln för resor inom landet, ha distansundervisning i högstadiet vid jul och sportlovet och såg till att Skånetrafiken delade ut munskydd redan i somras.

Men nu verkar regionens ledande politiker ha svängt. I stället för att fortsätta att förespråka och tillämpa försiktighetsprincipen ytterligare en tid resonerar Carl Johan Sonesson om att öppna mer i Skåne.

Annons

Det är vanskligt av många skäl.

Vi ser hur en tredje våg reser sig, både i andra länder och svenska regioner. Människor är trötta på begränsningarna i vardagen och det är frestande att på eget bevåg göra undantag från råden och reglerna. Årstiden är fortfarande kylig, vilket ökar aerosolsmitta och svenskar är fortfarande dåliga på att använda munskydd inomhus. Vidare har de nya mer smittsamma varianterna tagit över på många håll i landet och det höjer sjuktalen. Och så är vaccinleveranserna försenade, Astra Zenecas preparat är pausat och många känner tyvärr skepsis till att ta sprutorna.

”Den brittiska varianten står nu för hela 63 procent av fallen, enligt färska uppgifter från Region Skåne.”

Smittonivån är mycket hög – Sverige ligger på en föga aktningssvärd tolfteplats i världen med 545 nya fall per 100 000 invånare under den senaste tvåveckorsperioden. Danmark och Finland har 166 och Norge 188. Det betyder tusentals fler smittade här varje vecka än i våra grannländer.

Skåne har också många nya sjuka – även om nivån är lägre än i övriga riket och sakta minskar. Här upptäcks 383 nya fall per 100 000 invånare och den brittiska varianten står nu för hela 63 procent av fallen, enligt helt färska uppgifter från Region Skåne.

Så det är både märkligt och olyckligt att Sonesson väljer att glänta på dörren just nu. Tvärtom måste smittokurvan pressas ner hårdare. Men skulle man ändå öppna mer i Skåne så kräver det massiv testning och sekvensering för att ha koll på smittan och nya varianter. Samt förmåga att agera blixtsnabbt om kurvan vänder uppåt igen.

”I många andra länder sätter man in hårdare åtgärder vid lägre nivåer än de vi har i Sverige och Skåne.”

I många andra länder sätter man in hårdare åtgärder vid lägre nivåer än de vi har i Sverige och Skåne. Och flera anger hur långt ner de behöver komma för att de ska lätta på restriktionerna och öppna verksamheter. Tyskland har till exempel satt gränsen vid färre än 100 nya fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna – nu ligger de på 137.

I Sverige har vi inga sådana kriterier, mer än att lite svävande rädda vården. R-värdet och smittonivån som andel av befolkningen har inte varit lika mycket i fokus i rapporteringen som antalet döda och smittade per dag. Det bidrar till att det kan vara svårt att få en helhetsbild över tid och jämfört med andra länder.

Ambitionen att inte bara skydda sig själv – utan även att värna sina medmänniskor – har inte heller varit tillräckligt framträdande i Sverige, skulle jag våga påstå. Varför använder inte fler munskydd? Och hur kommer det sig att en massa studenter i Uppsala går på fest så att den sydafrikanska varianten nu har fått fäste där?

Vaccinationerna gör emellertid att de allra mest sköra är mer skyddade från svår sjukdom och död i covid-19. Men det är inte bara antalet döda äldre som är viktigt. Yngre kan bli svårt sjuka och det är inte roligt att uppleva andnöd och ångest på sjukhus även om man överlever. Konvalescensen är ofta lång.

”Uppåt 200 000 svenskar kan lida av lågtidscovid och för dem och deras familjer är vardagen svår.”

Och omkring 10 procent av de smittade drabbas av besvär i mer än tre månader, så kallad långtidscovid. Uppåt 200 000 svenskar kan lida av det och för dem och deras familjer är vardagen svår. Kvinnor i medelåldern verkar vara överrepresenterade. Ingen vet heller om och när de blir friska eller hur de ska rehabiliteras. Ovisshet är tung att bära.

Annons

Det är även viktigt att inte låta viruset föröka sig i för många människor, för då ökar risken för fler mutationer och att vaccinen tappar skyddskraft. Dessutom kommer fler rapporter om att många barn smittas och det är inte klarlagt hur sjukdomen kan påverka dem långsiktigt. Att de driver samhällssmittan nu är dock troligt.

Det är outsägligt tråkigt och jobbigt att inte kunna träffa nära och kära, att inte få bjuda på stor middag eller dansa tillsammans. Inte desto mindre behöver även skåningarna och Carl Johan Sonesson hålla ut fram till sommaren. Förhoppningsvis har de flesta vuxna ändå fått vaccin då.

Ljusare tider väntar. Det är värt att kämpa lite till.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör i Kristianstadsbladet

Läs mer om långtidscovid i en ny rapport, ”Living with Covid19”.

Hitta mer statistik om pandemiläget i Skåne, Sverige, Norden och världen:

Annons
Annons
Annons
Annons