Annons
Feature

Vårfest med pippi och pigg citron

Vi bjuder på en enkel påskmeny till någon av alla påskdagarna. Välj ut en rätt eller servera alla. En enklare och godare dessert är svår att hitta . Den får söt smak av chokladen och frisk smak från citronsaften. Toppa med bär eller choklad och den blir både vacker och god.
Mat • Publicerad 28 mars 2018 • Uppdaterad 2 april 2018
Laxmacka
LaxmackaFoto: Tommy Svensson

Toast med äggröra och lax

4 portioner

2 skivor formfranska

Annons

bordsmargarin

4 salladsblad

300 g sparris, gärna både vit och grön

150 g färskrökt lax

Äggröra:

3 ägg

1 dl vispgrädde

1 krm salt

1 krm peppar

25 g smör

Annons

Garnering:

krasse

Gör så här:

1. Börja med sparrisen. Skala den vita sparrisen och skär av nedresta delen. Bryt av nedersta biten på den gröna sparrisen. Koka i saltat vatten, den vita ca 8 minuter, beroende på tjocklek, och den gröna i 4 minuter. Låt sparrisen rinna av.

3. Rosta brödskivorna och bred på bordsmargarin. Dela dem i trekanter. Lägg på salladsblad, kokt sparris och lax.

3. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar i en skål. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Häll i äggsmeten och rör försiktigt med en träslev tills röran blir krämig.

4. Fördela äggröran på laxen och toppa med krasse. Servera direkt.

Kycklingfilé
KycklingfiléFoto: Tommy Svensson

Fylld kyckling med syrlig sås

Dubbelbröstfiléer är en ny produkt från Guldfågeln och är två bröstfiléer som sitter samman med skinnet kvar. Byt ut mot fyra vanliga kycklingfiléer om du inte hittar dem i butiken.

4–6 portioner

Ugn: 150°

Annons

2 dubbelbröstfiléer av kyckling

100 g färskost

6 skivor rökt skinka

1/2 dl hackad persilja och timjan

salt, peppar

1 msk smör

Sås:

3 dl vispgrädde

1/2 dl sky från kycklingen

2 msk pressad citronsaft

Annons

1 grönsaksbuljongtärning

1 tsk honung

2 msk riven pepparrot

salt, peppar

Morotspuré:

400 g morötter

3 msk crème fraiche

1 msk smör

Servera med:

Rostad potatis

Annons

Gör så här:

1. Krydda kycklingbröstfiléerna med salt och peppar och bred på färskost. Lägg på skinka och strö över örter. Vik ihop och bind upp dem med steksnöre. Krydda med salt och peppar.

2. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 70°. Bryn rullarna i smör i stekpanna tills de fått fin färg runt om. Ta bort snöret och skiva upp dem.

3. Koka upp grädde, sky, citronsaft, buljongtärning och honung i en kastrull. Koka samman i 5 minuter. Blanda i pepparrot och smaka av med salt och peppar.

4. Skala och dela morötterna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa morötterna tillsammans med crème fraiche och smör till en puré. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera kycklingen med morotspuré, rostad potatis och sås.

Påsk efterrätt
Påsk efterrättFoto: Tommy Svensson

Vit chokladmousse med citron

5 portioner

100 g vit choklad

3 dl vispgrädde

1 ägg

Annons

skal och saft av 1 citron, 1/2 dl citronsaft

Garnering:

Jordgubbar, blåbär

Gör så här:

1. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta över vattenbad. Rör om så den inte bränner vid och stelnar. Låt chokladen svalna.

2. Vispa upp ägg, citronskal och saft i en skål. Vispa grädden i en annan skål.

3. Blanda ner den smälta chokladen i det uppvispade ägget. Vänd ner grädden. Fördela smeten i portionsglas och låt stelna i 1 timme i kyl. Garnera med bär.

Budapestrulle
BudapestrulleFoto: Tommy Svensson

Budapestrulle

Lägg gärna ihop tårtan ett par timmar innan servering så blir det saftig och god. Persikohalvorna kan bytas ut mot hallon eller andra bär eller frukt.

10 bitar

Ugn: 175°

Annons

6 äggvitor

3 dl strösocker

1 1/4 dl hasselnötskärnor

3/4 dl kallrört marsanpulver

Fyllning:

4 dl vispgrädde

1 burk persikohalvor, 420 g varav 200 g persikor

mörk choklad

Gör så här:

1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Hacka nötterna fint och blanda hälften med marsanpulvret.

Annons

2. Vänd försiktigt ner blandningen i marängen. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper och strö över resten av nötterna.

3. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna. Vispa grädden och bred det mesta över bottnen. Spara lite till garnering. Låt persikohalvorna rinna av väl och tärna alla utom en. Fördela över bottnen och rulla ihop.

4. Spritsa resten av grädden ovanpå. Skär persikohalvan i klyftor och lägg på tårtan. Hyvla över choklad.

Här hittar du mer påskmat:

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons