Vårfest med pippi och pigg citron
Toast med äggröra och lax
4 portioner
2 skivor formfranska
bordsmargarin
4 salladsblad
300 g sparris, gärna både vit och grön
150 g färskrökt lax
Äggröra:
3 ägg
1 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm peppar
25 g smör
Garnering:
krasse
Gör så här:
1. Börja med sparrisen. Skala den vita sparrisen och skär av nedresta delen. Bryt av nedersta biten på den gröna sparrisen. Koka i saltat vatten, den vita ca 8 minuter, beroende på tjocklek, och den gröna i 4 minuter. Låt sparrisen rinna av.
3. Rosta brödskivorna och bred på bordsmargarin. Dela dem i trekanter. Lägg på salladsblad, kokt sparris och lax.
3. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar i en skål. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Häll i äggsmeten och rör försiktigt med en träslev tills röran blir krämig.
4. Fördela äggröran på laxen och toppa med krasse. Servera direkt.
Fylld kyckling med syrlig sås
Dubbelbröstfiléer är en ny produkt från Guldfågeln och är två bröstfiléer som sitter samman med skinnet kvar. Byt ut mot fyra vanliga kycklingfiléer om du inte hittar dem i butiken.
4–6 portioner
Ugn: 150°
2 dubbelbröstfiléer av kyckling
100 g färskost
6 skivor rökt skinka
1/2 dl hackad persilja och timjan
salt, peppar
1 msk smör
Sås:
3 dl vispgrädde
1/2 dl sky från kycklingen
2 msk pressad citronsaft
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk honung
2 msk riven pepparrot
salt, peppar
Morotspuré:
400 g morötter
3 msk crème fraiche
1 msk smör
Servera med:
Rostad potatis
Gör så här:
1. Krydda kycklingbröstfiléerna med salt och peppar och bred på färskost. Lägg på skinka och strö över örter. Vik ihop och bind upp dem med steksnöre. Krydda med salt och peppar.
2. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 70°. Bryn rullarna i smör i stekpanna tills de fått fin färg runt om. Ta bort snöret och skiva upp dem.
3. Koka upp grädde, sky, citronsaft, buljongtärning och honung i en kastrull. Koka samman i 5 minuter. Blanda i pepparrot och smaka av med salt och peppar.
4. Skala och dela morötterna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa morötterna tillsammans med crème fraiche och smör till en puré. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera kycklingen med morotspuré, rostad potatis och sås.
Vit chokladmousse med citron
5 portioner
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 ägg
skal och saft av 1 citron, 1/2 dl citronsaft
Garnering:
Jordgubbar, blåbär
Gör så här:
1. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta över vattenbad. Rör om så den inte bränner vid och stelnar. Låt chokladen svalna.
2. Vispa upp ägg, citronskal och saft i en skål. Vispa grädden i en annan skål.
3. Blanda ner den smälta chokladen i det uppvispade ägget. Vänd ner grädden. Fördela smeten i portionsglas och låt stelna i 1 timme i kyl. Garnera med bär.
Budapestrulle
Lägg gärna ihop tårtan ett par timmar innan servering så blir det saftig och god. Persikohalvorna kan bytas ut mot hallon eller andra bär eller frukt.
10 bitar
Ugn: 175°
6 äggvitor
3 dl strösocker
1 1/4 dl hasselnötskärnor
3/4 dl kallrört marsanpulver
Fyllning:
4 dl vispgrädde
1 burk persikohalvor, 420 g varav 200 g persikor
mörk choklad
Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Hacka nötterna fint och blanda hälften med marsanpulvret.
2. Vänd försiktigt ner blandningen i marängen. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper och strö över resten av nötterna.
3. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna. Vispa grädden och bred det mesta över bottnen. Spara lite till garnering. Låt persikohalvorna rinna av väl och tärna alla utom en. Fördela över bottnen och rulla ihop.
4. Spritsa resten av grädden ovanpå. Skär persikohalvan i klyftor och lägg på tårtan. Hyvla över choklad.