Annons

14 000 sjuksköterskor har valt bort yrket – trenden måste vända

Region Skåne och de skånska kommunerna måste rekrytera och behålla sjuksköterskor – för invånarnas skull.
Sjuksköterskedagen • Publicerad 11 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den 12 maj är det internationella sjuksköterskedagen.
Den 12 maj är det internationella sjuksköterskedagen.Foto: Jessica Gow/TT

Låt oss uppmärksamma sjuksköterskor i samband med internationella sjuksköterskedagen som firas 12 maj över hela världen. Det är ett fantastiskt yrke och vi känner lojalitet med patienterna och med våra kollegor! Men nu är det brist på oss i alla 21 regioner och i nästan alla kommuner, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Den goda nyheten är att det faktiskt finns sjuksköterskor! Men så många som 14 000 sjuksköterskor i arbetsför ålder har valt bort att arbeta inom hälso- och sjukvården, enligt statistik från Socialstyrelsen. Majoriteten har lämnat vården till följd av faktorer som lön, karriärmöjligheter och arbetsmiljö, visar en rapport från SCB. Det är faktorer som arbetsgivarna kan påverka.

”Vi vill ha dialog med Region Skåne och kommunerna om dessa frågor, så att fler sjuksköterskor söker sig till och stannar inom den offentligt finansierade vården.”

Det finns därmed stora möjligheter för Region Skåne och kommuner att återrekrytera sjuksköterskor, genom att erbjuda oss:

  • Löneutveckling som resten av arbetsmarknaden. När det är brist på sjuksköterskor är det inte läge att snåla med löneutvecklingen. Vi får signaler att Region Skåne och flera kommuner gör just det.
  • Ett hållbart yrkesliv även för oss som jobbar 24/7. Vi behöver en schemaläggning där vi får minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila mellan arbetspassen.
  • Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Vi vill liksom resten av invånarna få vår lagstadgade semester i juni, juli och augusti.
  • Förutsättningar att arbeta heltid hela yrkeslivet. 32 procent av landets sjuksköterskor arbetar deltid, om vi fick förutsättningar att arbeta heltid skulle det motsvara 7 645 fler kollegor.
  • Specialistutbildning inom anställningen. Vi uppmanar Region Skåne och kommunerna att erbjuda oss sjuksköterskor utbildningsanställningar (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) som möjliggör studier till specialist med full lön.
Annons

Vi vill ha dialog med Region Skåne och kommunerna om dessa frågor, så att fler sjuksköterskor söker sig till och stannar inom den offentligt finansierade vården. Först då kommer invånarna i regionen få den goda och säkra vård man har rätt till!

Malin Tillgren, legitimerade specialistsjuksköterska inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar samt ordförande i Vårdförbundet avd Skåne

Jacqueline Mkada, legitimerad specialistsjuksköterska inom medicinsk vård samt vice ordförande i Vårdförbundet avd Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons