Annons

ABK:s hus håller hög estetisk lägstanivå

Jag konstaterar med leda att Sofia Nerbrand på ledarplats (2024-02-16) fortsätter att elda på en konstlad motsättning mellan olika stilarter inom arkitekturen när skiljelinjen i själva verket går mellan god kvalitet och dålig, inom varje enskild stil.
Arkitektur • Publicerad 20 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ABK (Kristianstadsbyggen) bygger estetiskt bra, som här i Hammar, enligt skribenten.
ABK (Kristianstadsbyggen) bygger estetiskt bra, som här i Hammar, enligt skribenten.Foto: Tommy Svensson

Hon oroar sig (påstår hon) för vad Kristianstadsborna ska tycka om den idéskiss som ABK och Sesam arkitekter tagit fram, eftersom den inte är tillräckligt ”klassicistisk”.

För det första: Verkligt gedigen, hantverksmässig byggnadskonst förekommer inte i storskaliga projekt nu för tiden (inte ens i de projekt i Dresden och på andra platser i Centraleuropa som Arkitektupproret gärna hänvisar till).

Annons

För det andra: Hade Högskolan velat bedriva sin verksamhet i sådana lokaler så hade de kunnat stanna på Näsby (men det vill de uppenbarligen inte).

För det tredje: ABK:s produktion håller sedan alltid en hög estetisk lägstanivå jämfört med samtida arkitektur av andra byggherrar. Det har gällt förut och det gäller nu (se exempelvis på nybebyggelsen i Hammar och jämför byggherrarna sinsemellan).

Martin Uggla

Kristianstad

”Verkligt gedigen, hantverksmässig byggnadskonst förekommer inte i storskaliga projekt nu för tiden”
Annons
Annons
Annons
Annons