Annons

Åk inte till Åhus för brygginspiration – åk till Århus

Reflektioner angående en ny brygga i Finjasjön. Då finansiering är tänkt att bland annat göras genom ”allmänna och offentliga medel” tillåter jag mig lite tankar.
Finjasjön • Publicerad 10 mars 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten tycker att det ska satsas på en rund brygga i Finjasjön, istället för en lång och rak.
Insändarskribenten tycker att det ska satsas på en rund brygga i Finjasjön, istället för en lång och rak.Foto: wils.dk

I början av 2000-talet var jag engagerad i att försöka skapa ett ”Kallbadhus” (liten byggnad med brygga) vid Solhem.

Sedan 1930-talet har Fiskevårdsföreningen klagat på utsläpp och dålig vattenkvalitet i Finjasjön.Trots mängder med insatser genom åren kan man konstatera att problemen kvarstår.

Annons

1961 höll John F Kennedy sitt berömda tal där han sa att att man skulle placera en man på månen innan decenniet var slut. I juli 1969 kunde The Eagle landa på månen.

Köpenhamn hade en stor smutsig hamn i staden, man bestämde att staden skulle bli en Blå och Grön stad, i dag kan man bada överallt i stan.

Att rena Finjasjön är tydligen en mycket svårare fråga i Hässleholm.

Ingen tjänsteman eller politiker vågar uttala sig om när Finjasjön kommer att bli ren och badbar. Det är ingen fråga som man går till val på idag.

Det är naturligtvis lovvärt och imponerade att man vill bygga en ny brygga vid Björkviken.

I mina ögon är Björkviken en av de sämre platserna att bygga en brygga på, på grund av att det är för grunt och den måste bli väldigt lång, att det oftast blåser ifrån sydväst och väst vilket innebär att blomning och annat samlas i Björkviken som gör vattnet oattraktivt och ej badbart.

En bättre plats i mina ögon är Solhem mellan Tormestorps Båtklubb och Guldkusten. Där når man snabbt djupt vatten i riktning mot Lillön, och där är också sjöns största djup, elva meter. Antagligen är vattenomsättning betydligt bättre här och vattenkvalitet ökar. En brygga är mer än bad. Intresset för friluftsliv, fågelskådning, fiske, båtar, hälsa (vinterbad) och så vidare ökar hela tiden. Björkviken kommer fortfarande vara en attraktiv plats för aktivitet och rekreation.

”En bättre plats i mina ögon är Solhem mellan Tormestorps Båtklubb och Guldkusten.”

Jag skulle gärna ta med Bryggbyggarna och eventuella finansiärerna på en resa västerut för att hämta inspiration. Nog borde Hässleholm ha något eget unikt och bättre än en kopia av Åhusbrygga. Ingen kritik mot konstruktören. Jag föreslår: åk till Silkeborg vid Alminde Sö med fyra cirkelrunda bryggor, en fantastisk skapelse. Utanför Århus ligger Den O-ändliga bryggan. Detta kan ge inspiration för att hitta ”former till Finjasjöns” brygga.

Bad är ju tyvärr ofta en långbänkshistoria i Hässleholm, med oklar strategi om bryggor eller inte, och så vidare. Är bryggor attraktivitet, hälsa och tillväxt eller bara kostnader och säkerhet?

Bjarne Öhrling.
Bjarne Öhrling.

Runt om Finjasjön längs lederna på på Hovdala vandringscentrum finns unika installationer. Arkitektur som gärna fotograferas och delas på social medier, till exempel fågelplattformen Slingra Dig, Alsumpslingan, Hovdala Trädhus, utsiktsbron vid Tullkvarn, vindskydden Birk, Birka & Ronja, Hovdala slott, alla inspirerade av platsen och är skapade med platsens förutsättningar och berättelser.

Annons

Ett kallbadhus/bastu i Luhrsjön skulle också stärka bilden av en attraktiv Luhrsjö och kommunen. En plats som lever hela året och som lockar vinterbadare från hela Skåne och skapar småskalig turism och gynnar i hela kommunen.

Detta är en del av bilderna i Hässleholms nya attraktiva varumärke och medborgarnas stolthet med naturens rikedom och mångfald i fokus.

Bryggan är en viktig vision som visar att man inte gett upp drömmen om en ren sjö.

Bjarne Öhrling

Annons
Annons
Annons
Annons