Annons

Alkoholen ger en skjuts i helt fel livsriktning

Mer än hälften av våra ungdomar vänder alkoholen ryggen, glädjande nog. Kurvan för äldre går däremot i motsatt riktning.
Folknykterhetens vecka • Publicerad 12 maj 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Många personer tror, att de är något extra, när de briljerar med sina vinkunskaper. Stor i orden, liten på jorden.”
”Många personer tror, att de är något extra, när de briljerar med sina vinkunskaper. Stor i orden, liten på jorden.”Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kristi Himmelsfärdsveckan är Folknykterhetens vecka. Detta uppmärksammas av Nykterhetsrörelsen i hela landet.

Det mest aktuella nu är den så kallade "gårdsförsäljningen". Detta innebär att öl- och vinodlare i Sverige ska få sälja sina varor på plats.

Annons

Hör och häpna! Det ska utredas av våra riksdagspolitiker för tredje gången. Här går våra skattepengar till spillo! Det finns utredningar som visar att vinnarna i detta är den stora utländska alkoholindustrin. Att fortsätta utreda är det samma som att kasta skattepengar i sjön.

Den som ondgör sig över att vi betalar alldeles för mycket för att vara med i EU, kan ha i minne att en hel del av stödet går till jordbruket. Detta stöd borde självklart gå endast till matproduktion i folkhälsans tjänst. Det går till vinodlare i Europa. Illa, illa!

”En bidragande orsak till ungdomarnas "nej tack" till alkohol kan bero på att de ser den äldre generationen som avskräckande exempel.”

Det som är mycket glädjande är att mer än hälften av våra ungdomar vänder alkoholen ryggen. Kurvan för äldre går däremot i motsatt riktning. En bidragande orsak till ungdomarnas "nej tack" till alkohol kan bero på att de ser den äldre generationen som avskräckande exempel.

"Där alkoholen går in går vettet ut", så har det fungerat i alla tider. Många belästa personer tror, att de är något extra, när de briljerar med sina vinkunskaper. Stor i orden, liten på jorden.

Många människor är mer rädda för narkotika än alkohol. Alla droger är av ondo, men vi ska inte blunda för att alkoholbruket är inkörsport till elände också med andra droger. Bekämpa bruk som kan leda till missbruk, så att vi kan leva våra liv med våra fulla sinnen, alltid!

Siv Eriksson-Nilsson och Lilian Ohrberg, IOGT-NTO Hästveda

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons