Annons

Alla måste kunna försörja sig på sin lön – nu behövs krispolitik

Kartlägg levnadskonstnadskrisen och agera raskt! Det handlar inte längre om att ha råd med billigast falukorv, utan nu är även makaronerna räknade när människor tvingas ta av sparade pengar för att klara matkostnaderna.
Akut • Publicerad 4 april 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kostnadsökningarna äter sig in i plånböckerna hos barnfamiljer, pensionärer och unga.
Kostnadsökningarna äter sig in i plånböckerna hos barnfamiljer, pensionärer och unga.Foto: Henrik Montgomery/TT

I Sverige har vi nu en statsminister som säger ”Det är bara att bita ihop”. I media läser vi om tips på ”billiga” matlådor och finansministern tycker att man ska jämföra priser när man ska handla.

Så resonerar den högerkonservativa regeringen om levnadskostnadskrisen. Trots att ekonomer efterfrågar åtgärder för de som har det allra sämst för att undvika att förvärra lågkonjunkturen och riskera en finansiell kris. I land efter land har andra europeiska regeringar presenterat krispaket. Men inte i Sverige. Regeringen och Sverigedemokraterna ser snarare lågkonjunkturen som en förevändning att nedrusta välfärden det vill säga vård, skola och omsorg.

Annons

Men om det vore så enkelt att bara hålla igen och göra billiga matlådor, borde väl inte fler söka hjälp för att få pengar till mat? Då borde väl inte barn lägga sig hungriga och vråläta på måndagen i skolan? Då borde väl inte fler äldre söka sig till kyrkan för att få ett lagat mål mat?

”Medvetenheten om att det finns barn och äldre som är hungriga och som inte kan äta sig mätta i Kristianstad kan vi som kommunpolitiker inte bortse ifrån.”

Kostnadsökningarna äter sig in i plånböckerna hos barnfamiljer, pensionärer och unga. Vanligt folk drabbas hårt av det drastiskt försämrade ekonomiska läget. Elen, maten, kostnader för boende och allt därtill påverkar varenda människa, om dock i olika grad. Ensamstående, barnfamiljer, utrikesfödda, äldre, funktionsnedsatta, är ingen homogen grupp men i dessa grupper finns människor som idag har stora svårigheter att klara sin hushållsekonomi.

Medvetenheten om att det finns barn och äldre som är hungriga och som inte kan äta sig mätta i Kristianstad kan vi som kommunpolitiker inte bortse ifrån. Politiken behöver ta dessa signaler på allvar och se över vilka åtgärder en kommun kan vidta för att de som drabbats allra hårdast i krisen ska landa mjukt. Därför lägger Socialdemokraterna ett förslag till kommunfullmäktige där vi önskar en kartläggning av hur omfattande krisen är kopplat till de grupper som har det svårast att klara sin hushållsekonomi.

Vi föreslår också att åtgärder som syftar till att motverka krisens akuta effekter för medborgarna tas fram. Åtgärder som gör att vi undviker sämre hälsa bland barn och äldre kopplat till sämre näringsintag för att grönsaker och nyttig mat väljs bort när slantarna inte räcker till. Att äldre ska ha råd att delta i aktiviteter och inte tvingas bort från gemenskap, och hamna i ofrivillig ensamhet på grund av skam över sin ekonomi. Att förslaget i förlängningen leder till att människor kan klara sina hushållskostnader utan att behöva flytta. Att de som har det tuffast idag får rätt stöd är avgörande för både deras och vår gemensamma framtid. Att alla de som arbetar inom exempelvis vård, omsorg och handel faktiskt kan försörja sig på sin lön. Krispolitiken behövs nu tyvärr i Kristianstad.

Ulrika Tollgren (S), oppositionsråd

Kristina Lindbåge (S), 2:e vice ordförande omsorgsnämnden

Sabina M Hultgren (S), 2:e vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Katarina Honoré (S), 2:e vice ordförande arbete- och välfärdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons