Annons

Alliansen i regionen sviker unga med psykisk ohälsa

På bara fem år har andelen flickor och pojkar i årskurs sex som försökt skada sig själva fördubblats i Skåne. Med så mörka siffror är det uppenbart att regionen måste göra mycket mer för att stärka arbetet mot psykisk ohälsa.
Replik • Publicerad 9 november 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Söktrycket på barn- och ungdomspsykiatrin har ökat med nästan en tredjedel på bara ett år under pandemin.
Söktrycket på barn- och ungdomspsykiatrin har ökat med nästan en tredjedel på bara ett år under pandemin.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På bara fem år har andelen flickor och pojkar i årskurs sex som medvetet försökt skada sig själva fördubblats i Skåne. Det är en av många alarmerande uppgifter som framkommer i den färska folkhälsorapport som Region Skåne nyligen släppte.

Den psykiska ohälsan kryper ner i åldrarna. I spåren av pandemin har ensamheten brett ut sig. Söktrycket på barn- och ungdomspsykiatrin har ökat med nästan en tredjedel på bara ett år.

Annons

Med så mörka siffror är det uppenbart att Region Skåne måste göra mycket mer för att stärka arbetet mot psykisk ohälsa, både hos barn och vuxna. Men istället för att ta problemen på allvar fortsätter den styrande Alliansen att underfinansiera psykiatrin.

Istället hävdar de lite självgott att de gör tillräckligt. Nu senast i en insändare i Kristianstadsbladet (25/10), där Moderaterna och Kristdemokraterna skriver att de ”gör en storsatsning på barn- och ungdomspsykiatrin”.

Det räcker dock med enkel matematik för att se igenom insändaren. Den så kallade storsatsningen täcker på sin höjd årets förväntade underskott hos BUP. Några pengar till några nya större satsningar finns inte.

Istället för att på allvar rusta psykiatrin verkar Moderaterna och Kristdemokraterna vara mer intresserade av politiskt skönmåleri och tom retorik.

”Istället för att på allvar rusta psykiatrin verkar Moderaterna och Kristdemokraterna vara mer intresserade av politiskt skönmåleri och tom retorik.”

Exemplen på det är många i insändaren. M och KD får det att låta som att den upphandling av neuropsykiatriska utredningar och behandlingar från privata företag som genomförts kommer gagna patienter i hela Skåne. Så är det inte.

Tvärtom riskerar privatiseringen att skapa en ojämlik vård med stora geografiska skillnader. Inte med ett enda ord nämner M och KD att de två privata mottagningarna ska ligga i Malmö och Helsingborg. Någon förstärkning i Kristianstad eller på någon annan plats i nordöstra eller östra Skåne blir det inte.

Varför utelämnas det?

Vi kan ta ytterligare ett exempel. M och KD skriver i sin debattartikel att de vill stärka Skånes Mariamottagningar, som hjälper barn och unga med missbruksproblem.

Bra! Det har vi i Miljöpartiet kämpat länge för.

Men vi kan inte annat än undra varför M och KD i så fall valde att inte säga ja till Miljöpartiets förslag att just stärka Mariamottagningarna i Kristianstad, Hässleholm och i övriga Skåne när frågan var uppe i regionstyrelsen för bara två veckor sedan. Då sa Alliansen nej till att ta fram förslag på hur Mariamottagningarna kan byggas ut, så att fler barn och ungdomar kan få hjälp mot drogmissbruk.

Annons

Miljöpartiet kan bara beklaga att Region Skåne styrs av en Allians som inte prioriterar kampen mot den psykiska ohälsan högre. För MP är det uppenbart att både BUP och vuxenpsykiatrin behöver stärkas i hela Skåne, tillsammans med satsningar på bland annat ungdomsmottagningar, unga vuxna-mottagningar och vårdcentralernas arbete mot psykisk ohälsa.

Det behövs satsningar mot psykisk ohälsa på riktigt – inte ett styre som säger en sak men gör något helt annat.

Louise Arndt (MP), ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons