GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alternativet till svensk djurhållning är import

Svar på Hanna Svenssons debattinlägg ”Hur gör ni i Centerpartiet för att djuren ska få det bättre?”
Replik • Publicerad 24 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trivs?
Trivs?
Foto: Berit Roald

Hanna Svensson frågar mig om Centerpartiets förhållande till etisk djurhållning och hållbart lantbruk.

Centerpartiet delar den stränga djurskyddslagstiftning som finns i vårt land vilket ger de bästa förutsättningar för både djuren och ägarna.

När det gäller frågan om delfinarier finns det ett omfattande regelverk som ger anvisningar.

Jag har inte besökt Kolmården men hört andra berätta om hur djuren tycks trivas och har det bra tillsammans med duktiga djurskötare. När det gäller smidning av smittor mellan besättningar och mellan djur människa så tror jag att de flesta djurägare känner till smittskyddslagstiftning och värnar om att eventuella djursjukdomar inte skall spridas.

”Däremot är jag orolig för de djurrättsaktivister som bryter sig in på gårdar och förutom skadegörelse och hot även kan vara de som för smittan vidare.”

Däremot är jag orolig för de djurrättsaktivister som bryter sig in på gårdar och förutom skadegörelse och hot även kan vara de som för smittan vidare.

Fritt strövande grisar i skogsterräng på Nävlingeåsen kanske fortfarande förekommer, men skribenten får acceptera att de flesta grisar måste födas upp under kontrollerade former på gårdar.

Alternativet till svensk djurhållning är import från länder där djuren utsätts för antibiotika och får vistas på mindre ytor. Dessutom behöver vi hålla betande djur för att bevara det öppna landskap som vi alla värdesätter. När jag inhandlar svenska köttprodukter kan jag veta att de kommer från djur som fötts upp under goda förhållanden.

Lars-Ivar Ericson (C), Tyringe

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.