Annons

Anarki i Kristianstads kommun – lika bygglov för alla?

I Kristianstads kommun råder uppenbarligen total anarki vad gäller bygglov. Har följt turerna i Bladet vad gäller flera ärenden, nu senast Åhus Seaside.
Byggbyråkrati • Publicerad 27 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åhus seaside är ständigt aktuellt på insändarsidorna.
Åhus seaside är ständigt aktuellt på insändarsidorna.Foto: Mikael Persson

Inblandade parter skyller på varandra för uppkommen situation, gärna med efterhandskonstruktioner. Följande mönster tycker jag mig se:

– Skaffa dig en dyr tomt, helst med havsutsikt och satsa stora pengar på ditt bygge, det ska helst gälla näringsverksamhet.

Annons

– Anlita en känd arkitektbyrå som gillar att rita stora objekt och inte har några som helst kunskaper kring enklare byggnadskonstruktioner, som en pergola exempelvis.

– Se till att du får en bygglovshandläggare på kommunen som är smidig och hjälpsam, man kan ju få tillstånd till lite extra utrymmen här och där under tiden.

– Uppstår sen frågetecken, hävda alltid god tro.

– Blir det riktigt illa, så ärendet hamnar hos en politisk nämnd kan du ju hota med att din näringsverksamhet kommer att gå i konkurs och många blir arbetslösa om du inte får behålla ditt påstådda svartbygge.

En liten fundering där: bygger man sin affärsplan på ett svartbygge, det vill säga att hela verksamheten hänger på dess vara eller icke vara? Låter oproffsigt i mina öron.

Likaså blir man lite häpen över den ena delägarens brist på respekt för gällande regler, hen tyckte att bygga på prickad mark var inte så märkvärdigt, hade inte så stor betydelse! Och sen blandar sig fler politiker i och tycker synd om syndaren! Vi ska väl vara snälla mot företagare och låta det passera, det har vi ju gjort förut!

Man får onekligen känslan att bygglovsregler gäller inte lika för privatpersoner som företagare. Och ju mer man satsar och större man bygger, har man större chans att få sin vilja (svartbygge) godkänt, även om det kan kosta i liten peng ibland.

Vilken soppa!

Bygglovsregler för alla?

”Likaså blir man lite häpen över den ena delägarens brist på respekt för gällande regler, hen tyckte att bygga på prickad mark var inte så märkvärdigt, hade inte så stor betydelse!”
Annons
Annons
Annons
Annons