Annons

Anställ till vårdnära tjänster – så kan vi göra det vi är utbildade till

Replik på ”Svar om julbord, vikarier och mobiler”, 16 december.
Omsorg • Publicerad 4 januari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi kan inte söka 'städjobb', städa hos gamla och sjuka funkar bra”, skriver två undersköterskor.
”Vi kan inte söka 'städjobb', städa hos gamla och sjuka funkar bra”, skriver två undersköterskor.Foto: Hasse Holmberg / TT

Ni sitter i er bubbla på era förvaltningar och har tyvärr ingen förankring i vår verklighet. Ni har era papper och er statistik att luta er mot. Är du medveten om att på helgerna blir det avslag direkt när vikarier sjukanmäler sig? Och vi har ju inte precis tid att ringa in folk när vi är ensamma på avdelningen. Att det ska vara enhetschefen som ser till att rätt bemanning finns, är en sanning med modifikation. Visst är det chefens ansvar att det finns tillräckligt många anställda, men det hjälper inte när det blir många sjuka och CBE bara ger oss avslag. De är dessutom styrda av er.

Tänk om vi hade fått tillbaka vår timbankstid, den fungerade helt fantastiskt på vår enhet, vi blev en hel arbetsgrupp istället för fyra små, alla kände verkligen alla och kunde hjälpa till överallt. Ska vi vara helt ärliga så måste timbankstiden varit mycket mer ekonomisk än dagens system, eller hur?

Annons

Vad är det som säger att jag har gjort en insats bara för att jag ”bockar” av den på telefonen? Hur blir det säkerställt att kunden får sin omsorg utförd?

Våra vikarier blir dessutom extremt låsta vid att endast göra det som står i mobilen, de förstår inte att akuta saker kan hända, som gör att en insats måste skjutas fram och inte avböjas.

”Vi är inte emot förändringar, men om det inte blir bra måste man kunna erkänna felet och göra om.”

Våra anhöriga, som i många fall också tillhör den äldre generationen, reagerar på när vi går och tittar i mobilerna ”hela tiden”. Vi ska vara närvarande hos våra kunder när vi hjälper dem, inte fnatta med mobiler...

Du skriver att det blir en utmaning att anställa så mycket personal med rätt kompetens, då kan du väl fundera på att anställa personer till vårdnära tjänster. Så kan vi som är utbildade undersköterskor göra det vi är utbildade till och vill jobba med. För vi kan inte söka ”städjobb”, det har vi inte rätt kompetens till, men gå och städa hos gamla, sjuka personer funkar bra...

Jonna Bornemarks tal inför riksmötets öppnande 25 september 2019 rekommenderar vi att du och många fler läser eller lyssnar på, det talet är mer aktuellt än någonsin.

Vi är inte emot förändringar, men om det inte blir bra måste man kunna erkänna felet och göra om.

Vi erbjuder oss gärna att sitta med på ett möte där ni diskuterar personal och arbetsmiljön inom äldreomsorgen.

Två utarbetade undersköterskor i Kristianstads kommun

Annons
Annons
Annons
Annons