Annons

Ansvaret för flyktingarna måste fördelas jämnare

Kristianstad har fått ta ett alldeles för stort ansvar för Sveriges flyktingmottagning. Avsikten att undanta hela vår kommun från EBO-lagen kritiseras av centerpartisten Jonatan Nyström (15/2), skriver kommunalrådet Pierre Månsson (L).
Flyktingmottagande • Publicerad 22 februari 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristianstad har, liksom Landskrona, Helsingborg, Malmö och ett antal andra kommuner, under lång tid tagit ett oproportionerligt stort ansvar för den nationella flyktingpolitiken, skriver kommunalrådet Pierre Månsson (L).
Kristianstad har, liksom Landskrona, Helsingborg, Malmö och ett antal andra kommuner, under lång tid tagit ett oproportionerligt stort ansvar för den nationella flyktingpolitiken, skriver kommunalrådet Pierre Månsson (L).Foto: Tommy Svensson

Kristianstad har, liksom Landskrona, Helsingborg, Malmö och ett antal andra kommuner, under lång tid tagit ett oproportionerligt stort ansvar för den nationella flyktingpolitiken. Nu skickar vi en tydlig signal till staten om att ansvaret måste fördelas jämnare. Kalla det symbolpolitik om du vill. Vi ser det som en liten utväg för att komma ikapp och lyckas med integrationen.

Regeringens syfte med att undanta vissa utsatta områden från asylsökandes möjlighet att få dagsersättning för att bo i eget boende (EBO), är att få fler att välja områden där det finns förutsättningar för ett hållbart mottagande.

”Trångboddheten leder ofta till ekonomisk och social misär med ökad psykosocial problematik som följd. Hårdast drabbas barnen ...”
Annons

EBO-lagstiftningen har bland annat lett till trångboddhet och segregation, när de asylsökande bosätter sig hos släkt och vänner i socialt utsatta områden. Trångboddheten leder ofta till ekonomisk och social misär med ökad psykosocial problematik som följd. Hårdast drabbas barnen, som exempelvis inte får plats att leka eller göra sitt skolarbete inomhus. EBO ger sämre chans till integration, både för de nyanlända och för värdfamiljerna.

Räddningstjänst och polis beskjuts av ungdomar med nyårsraketer vid larm om brand i bil på Gamlegården, Näsby, Kristianstad
Räddningstjänst och polis beskjuts av ungdomar med nyårsraketer vid larm om brand i bil på Gamlegården, Näsby, KristianstadFoto: jens christian

Trenden i landet är att alltfler asylsökande väljer eget boende. Jämfört med många andra kommuner har Kristianstad en hög andel boende enligt EBO-lagen. I skrivande stund bor det 123 flyktingar i kommunen som söker asyl och har flyttat hit som EBO. Att jämföra med de 65 som är placerade i anläggningsboende (ABO) i Kristianstad. Det är ganska många personer – och konsekvenserna är kännbara.

”Vi vill få chans att fokusera på integrationen av dem som redan kommit till oss. Det handlar om egenförsörjning, språk och utbildning.”

Kristianstads socioekonomiska situation är ansträngd. Oavsett i vilken stadsdel den asylsökande bosätter sig, så påverkar det förutsättningarna för en hållbar integration.

Vi vill få chans att fokusera på integrationen av dem som redan kommit till oss. Det handlar om egenförsörjning, språk och utbildning. Vi har ett övergripande mål om att bli en kommun i ekonomisk och social balans – men vi behöver andrum för att kunna fullgöra våra ambitioner.

Men låt mig också vara tydlig med att jag kritiserar systemet, inte den enskilda flyktingen. Man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Jag möter så gott som dagligen flyktingar som har flyttat hit och blivit en del av Kristianstads positiva utveckling.

”Kommunledningskontoret har fått uppdrag att skriva fram ett ärende till kommunstyrelsen i mars som innebär att hela Kristianstads kommun ska undantas från asylsökandes möjligheter att få dagersättning för att bo i eget boende.”

Eftersom det inte finns någon lagstiftning eller nationella riktlinjer som reglerar hur kommunernas utsatta områden ska avgränsas, är det upp till varje kommun att utifrån sina förutsättningar fatta beslut i frågan. Kommunledningskontoret har fått uppdrag att skriva fram ett ärende till kommunstyrelsen i mars som innebär att hela Kristianstads kommun ska undantas från asylsökandes möjligheter att få dagersättning för att bo i eget boende.

Om vi och andra kommuner som under lång tid burit den svenska flyktingpolitiken ger uttryck för att vi behöver en paus är det en signal som måste tas på allvar.

Pierre Månsson (L)

Kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons