AP-fonderna ska placeras hållbart

Debatt ,

Vårt gemensamma pensionssystem är något som vi i Sverige kan vara stolta över.

Till skillnad från många andra länder genomförde Sverige en genomgripande pensionsreform för nästan tjugo år sedan. Detta innebar att pensionssystemet blev avgiftsbaserat och separerat från statens budget.

En central del av pensionssystemet är AP-fonderna. De ska fungera som en buffert i systemet, allt för att säkerställa att de pensioner som utbetalas inte varierar allt för mycket från år till år. Totalt finns i dag cirka 1 200 miljarder kronor i AP-fonderna. Systemet har i sin nuvarande form funnits sedan 2001 och har fungerat väl, men som alla system behöver det ibland att uppdateras, och man behöver undersöka om eventuella förbättringar kan genomföras.

Regeringen har tillsammans med de borgerliga partierna i pensionsgruppen enats om ett nytt förslag på organisation och förvaltning för vårt gemensamma pensionskapital. Förslaget kommer bland annat att innebära en bättre kontroll över fondens kostnader. Det innebär också att AP-fonderna kommer att kunna investera en större andel i bland annat infrastruktur och andra projekt som har ett långsiktigt värde för vårt samhälle. Detta möjliggör en god avkastning till dagens och framtidens pensionärer, och en avkastning som i mindre grad är beroende av börsens svängningar.

    Förslaget innebär även att våra pensioner ska investeras på ett än mer ansvarsfullt och hållbart sätt. Hänsyn ska i framtiden tas på ett tydligare sätt till miljö- och sociala aspekter, och de svenska miljömålen ska beaktas vid investeringsbeslut. Att kapitalet investeras i enlighet med en framtid som faktiskt går att leva i, där koldioxidutsläppen minskar och där biologisk mångfald säkerställs är för oss en självklarhet. Mycket tyder också på att hänsyn till miljön och klimatet ger oss bättre pensioner i framtiden. Att rädda vår planet står inte i konflikt med att göra ekonomisk vinst, det är snarare en förutsättning för framtida hög avkastning. Det nya förslaget på hur AP-fonderna får placera är därför inte bara bra för kommande generationer, som också är framtidens pensionärer, utan även för miljön och klimatet.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.