Annons

Är det Kristianstads kommun som plockar ner Huarödsskyltarna?

Under flera år har det funnits ett problem med att vägskyltarna med ortsnamnet Huaröd har plockats ned och försvunnit. Dansbandsfantaster har setts som misstänkta, men jag vill föra fram en ny teori, skriver Johan Jönsson.
Landsbygden • Publicerad 3 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolavslutning i kyrkan, ett minne blott?
Skolavslutning i kyrkan, ett minne blott?

Under hösten 2019 började representanter för Kristianstads kommun att tala i tidningar och media om att de ville lägga ner friluftsbadet i Huaröd. Det sägs vara Sveriges äldsta friluftsbad som är i bruk. Förutom att det ligger bedövande vackert, har det lärt generationer av huarödsbarn att simma.

Under våren 2020 började det även ryktas om att skolan på allvar skulle vara hotad. Istället för att försöka utveckla och ta till vara på den möjlighet som en av kommunens småskolor på landsbygden har att erbjuda tar kommunen fram kniven. Med en titt i backspegeln går det att skönja att tidigare beslut varit del av en strategi gällande Huaröds skola. Att skära och utarma lite i taget för att till slut kunna skära bort alltihop. Den sista stöten av kniven fick huarödsborna inte ens chans att värja sig emot, ett vackert rävspel av skolchefen i Skolområde södra förhindrade det. Det var noga uträknat när information delgavs, allt för att minimera protester och ifrågasättande.

”Servicen funkar bra här. En fin skola, en affär, friluftsbadet, en idrottsförening, aktiviteter för barnen och allt detta mitt i en fantastisk miljö.”
Annons

Kristianstads byar är många. Huaröd är kanske en av de mest levande av dem alla, fullt av företagande och föreningsliv. Servicen funkar bra här. En fin skola, en affär, friluftsbadet, en idrottsförening, aktiviteter för barnen och allt detta mitt i en fantastisk miljö. Därför valde jag aktivt att flytta hit från en av Sveriges större städer, till Sveriges landsbygdskommun 2014.

Jag kommer så väl ihåg det, när kommunen tilldelades den där utmärkelsen. Så stolta företrädarna för kommunen var. På tisdag, 7 april, ska beslutet fattas av barn- och utbildningsnämnden, beslutet om att lägga ned skolan och aktivt börja montera ner Huaröd. Vad följer efter det, vad plockas bort här näst? Det här väcker en del frågor.

Är det här verkligen rätt beslut att fatta?

Vilken typ av kommun vill Kristianstad, årets landsbygdskommun från 2014, vara?

Är det kanske rent av Kristianstads kommun som plockar ner Huarödsskyltarna?

Här saknas innehåll

Johan Jönsson

Huaröd

Annons
Annons
Annons
Annons