Annons

Är du kommunal chef och inte nöjd med din lön – bli utköpt!

Svårare än så är det inte. Det spelar ingen roll om du är inkompetent eller om du blir föremål för en omorganisation. Gör du inte kardinalfelet att säga upp dig själv kommer du snart att bli föremål för ett generöst erbjudande med ett rejält antal månadslöner för att lämna verksamheten.
Kommunalt • Publicerad 16 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kritiken mot de kommunala utköpen av chefer och personal fortsätter.
Kritiken mot de kommunala utköpen av chefer och personal fortsätter.Foto: Henrik Holmberg / TT

Nytt jobb? Inga problem. För det första kommer din nya presumtiva arbetsgivare – förutsatt att du väljer att söka en ny chefstjänst i en annan kommun – inte att ta några som helst referenser. Och skulle de mot förmodan göra detta kommer man med stor säkerhet att bortse från dina brister och tidigare tabbar och anställa dig ändå. Självklart kommer du att kunna glädjas åt dubbla löner i kanske ett helt år!

Och skulle det, vilket trots allt får anses som troligt, inträffa att även den nya arbetsgivaren upptäcker att du rimligen inte kan stanna kvar där, är det bara att göra om proceduren igen.

Annons

På så sätt kommer du att lönemässigt under avsevärd tid ligga betydligt över dina chefer, och vem vill inte göra det!

Skulle det hänga upp sig på något sätt, se om du inte kan hitta en kommun där du är bekant med någon i en förvaltningsledning. Det bästa är naturligtvis att känna såväl förvaltningschef som HR-chef som du i bästa fall dessutom jobbat med tidigare. I så fall är saken i stort sett redan klar! Du kan känna dig trygg i att alla dina mediokra insatser på din nuvarande, eller i förekommande fall, förra arbetsplats inte kommer att på något sätt ligga dig till last. Sedan är det bara att se tiden an!

Visserligen får du ju stå ut med irriterade medarbetare, dåliga resultatuppföljningar, usla medarbetarundersökningar och i värsta fall någon kränkande tidningsartikel. Men vad spelar det för roll! Snart kommer ju den förlösande utköpsprocessen i gång med det hägrande avgångsvederlaget, och du kommer dessutom snart att slippa de trista arbetsuppgifterna och den gnälliga personalen.

Skulle det mot all förmodan sedan bli så, att dina chefer drabbas av ledningens misstroende på grund av dig, behöver du inte ligga sömnlös för detta. De kommer ju då själva att bli föremål för samma procedur som du precis genomgått med allt som detta innebär! Tala om win – win situation.

Kommuninnevånarna däremot, drabbas dubbelt upp. Förutom de självklara ekonomiska konsekvenserna de får som skattebetalare, tvingas de leva i en kommun med delvis dysfunktionell organisation.

Detta behöver du dock inte heller ligga sömnlös för. För då är du ju redan tryggt parkerad i en annan kommun.

Thomas Nilsson

”Snart kommer ju den förlösande utköpsprocessen i gång med det hägrande avgångsvederlaget, och du kommer dessutom snart att slippa de trista arbetsuppgifterna och den gnälliga personalen.”
Annons
Annons
Annons
Annons