Annons

Är elbörsen en gangsterbörs?

Om jag äger några aktier och vill sälja dem så lämnar jag in en säljorder till min bank. Antag att jag vill sälja aktierna för 100 kronor styck och att någon vill köpa dem för samma pris. Då blir det direkt en affär. Så fungerar alla hederliga börser.
El • Publicerad 14 januari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla skrattar hela vägen till banken, utom elkunden som får bita ihop och betala sin ockerräkning för att inte hamna hos Kronofogden.
Alla skrattar hela vägen till banken, utom elkunden som får bita ihop och betala sin ockerräkning för att inte hamna hos Kronofogden.Foto: EXPONERA / TT

Men så finns det också en börs som drivs på ett mer nyskapande sätt. Börsen kallar sig Nord Pool och har lyckats skaffa sig monopol på alla elaffärer.

Denna börs kräver att alla elproducenter och elgrossister som vill sälja eller köpa el lämnar in samtliga sina bud dagen innan affären får göras upp. Affärerna görs sedan automatiskt upp via börsens affärsdator. Och denna dator har försetts med ett finurligt datorprogram som dels vaskar fram det allra dyraste av de inlämnade buden. Och därefter tvingar fram att alla, absolut alla, affärer automatiskt görs med detta högsta pris. Även de som är villiga att sälja och köpa för ett betydligt lägre pris.

Annons

Antag till exempel att det högsta inlämnade budet är på 300 öre/kWh. Då får den elproducent som har lämnat ett säljbud på 1 000 MWh à 50 öre/kWh, och hoppas att få in 0,5 miljon kronor, i stället in 3 miljoner kronor. I en normal börs skulle detta korrigeras men i den här börsen är det själva affärsidén! Och elproducenten bråkar naturligtvis inte utan skrattar hela vägen till banken.

Fast varför protesterar inte elgrossisterna som får betala onödigt mycket? Det har börsen fixat genom sitt monopol på all elhandel. Det finns ingen annan marknad för elgrossisterna att handla på. Och då kan ju alla elgrossister lugnt föra över ockerpriset, plus ett lämpligt procentuellt pålägg, på slutkunden. Och 10 procent pålägg på 3 miljoner kronor är trots allt mer än 10 procent pålägg på 0,5 miljoner kronor! Så även elgrossisten skrattar hela vägen till banken.

”Men finns det ingen kontrollmyndighet som kan stoppa den här hästskojarhandeln som leder till ockerpriser?”

Men finns det ingen kontrollmyndighet som kan stoppa den här hästskojarhandeln som leder till ockerpriser? Jo, men den myndigheten har i stället valt, kanske inspirerad av våra framgångsrika gangsterligor, att begära en rejäl del av vinsten för att inte ingripa.

Och denna myndighet, som agerar på ett sätt som i kriminella sammanhang brukar kallas för beskyddarverksamhet, är pikant nog vår egen regering! Dessa pengar maskerar regeringen som kapacitetsavgifter, elskatt och moms. Och de uppgår totalt till runt hissnande 100 000 miljoner kronor per år! Så också regeringen skrattar hela vägen till sin bank.

Men en som inte skrattar är elkunden som precis fått sin skyhöga decemberfaktura och tvingas att betala för alla dessa onödiga utgifter. Så elkunden, som har blivit sittande med svarte Petter, får snällt bita ihop och betala sin ockerräkning. Annars väntar Kronofogden.

Tänk om denna elkund visste att i själva verket producerar Sverige mycket mer el än vi förbrukar och att vårt verkliga produktionspris i snitt ligger under 50 öre/kWh!

Lars-Göran Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons